2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

GYES: 3 variánsban gondolkodik a munkaügyi miniszter

2010. november 30. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

Jövő héten tárgyal a PDL-s parlamenti képviselőkkel a munkaügyi miniszter a gyermeknevelési szabadság kapcsán, addig is kidolgozza azt a három módosítási variánst, amelyben jelenleg gondolkodik.


"A bölcsődékbe való befektetéseket bátorítanánk, ezért az oktatási törvénybe is belefoglalnánk egy bölcsődekuponok osztására vonatkozó rendelkezést. Személy szerint azt a variánst támogatom, amely a gyermeknevelési szabadság 12 hónaposra történő csökkentését rendelné el, továbbá amely lehetővé tenné, hogy a 12. hónap után a munkát felvevő szülő a gyerek 24 hónapos koráig 500 lejes támogatásban részesüljön úgy, hogy a gyerek után járó 200 lejes juttatást is megkapja a család" - jelentette ki Ioan Botiş munkaügyi tárcavezető.

Botiş egy olyan elképzelés is vázolt, mely szerint a GYES a gyerek egy éves koráig járna a szülőnek, és akár a 7. hónaptól munkába állóknak is kifizetnék az 500 lejes támogatást.

A munkaügyi miniszter által ismertetett harmadik variáns szerint a GYES-t továbbra is 24 hónapig fizetné az állam, azonban csökkenne a munkába állás esetén nyújtott ösztönzési juttatás összege.

Raluca Turcan a PDL alelnöke elmondta, ő egy negyedik elképzelést támogat, amely szerint a GYES-en levő szülőt nem kényszerülne a munka felvételére a gyerek két éves kora előtt, azonban azok a szülők, akik hajlandóak lennének a GYES lejárta előtt visszamenni dolgozni, továbbra is kapják meg a támogatást. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS