2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

UNESCO-szakértő: "megalapozatlan" a világörökség részévé nyilvánítatni Verespatakot

2010. december 01. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Az UNESCO egy építész szakértője megalapozatlannak tartja egyes civil szerveknek a javaslatát, amely szerint Verespatakot fel kellene venni az UNESCO világörökségi listájára. Kelemen Hunor, Románia kulturális minisztere viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárca még nem döntött az ügyben.


A helyszínen ciántechnológiás eljárással aranykitermelést tervező Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) arról tájékoztatta az MTI bukaresti irodáját, hogy megbízta Dennis G. Rodwellt, az UNESCO egyik neves szakértőjét, hogy készítsen "független jelentést" a környék urbanisztikai helyzetéről.

A brit szakértő arra a következtetésre jutott, miszerint egyes civil szervezetek törekvése, hogy Verespatakot felvegyék az UNESCO világörökségi listájára, "megalapozatlan" és ellentétben áll a nemzetközi szervezet által meghatározott szempontoknak.

Érvei között szerepel, hogy egyetlen helységet sem lehet műemlékké nyilvánítani a helyi közösség támogatása nélkül. Az UNESCO nem engedhet teret ezeknek a civil szervezeteknek, amelyek valódi törekvése a bányaberuházás megakadályozása. Márpedig ebben az esetben a kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos kampány egybeesik a beruházás elleni kampánnyal - állapítja meg a szakértő.

Rodwell arra is emlékeztet: a korábbiakban a bányászati kitermelőhelyek csak utólag, vagyis a bányászati tevékenység megszűnése után válhattak az UNESCO-világörökség részeivé, egyedül a lengyelországi Wieliczka sóbányák képeznek kivételt.

Kelemen Hunor az MTI-nek kedden elmondta: az év végén vagy a jövő év elején rendeznek szakmai beszélgetést, amelyen minden olyan javaslatról meghallgatják a szakemberek véleményét, amelyek a következő esztendőben szóba jöhetnek az UNESCO-listára való felterjesztésre. Több más helység is szerepel a színen - mondta a miniszter, példaként említve Torockót. A minisztérium tehát még nem döntött, az említett konzultációig nem is fog - mondta az MTI-nek Kelemen Hunor.

Az RMGC már több mint tíz éve próbálja megszerezni az engedélyeket, hogy megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját az ott rejlő 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében. A vállalat ciántechnológiát alkalmazna, és felszámolná a települést, ami romániai és magyarországi civil, valamint tudományos szervezetek és egyházak tiltakozását váltotta ki. A kérdés komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS