2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyilvános az első, Romániából származó Wikileaks-dokumentum

2010. december 02. 14:19, utolsó frissítés: 14:27

Egy 2006-os irat az első Romániára vonatkozó nagykövetségi dokumentum, amelyet a Wikileaks-re feltöltöttek a honlap üzemeltetői. A dokumentum a romániai gyermekek nemzetközi örökbefogadásáról szól, amelyben utalnak Theodora Bertzi, a kormány keretében működő Romániai Örökbefogadási Hivatal államtitkárának egyik levelére is. A dokumentum egyike annak a 250 ezer titkos iratnak, amely az Egyesült Államok világszerte működő nagykövetségeinek tulajdonát képezi. Ezeket a kiszivárogtatott dokumentumokat a napokban teszi közzé a Wikileaks.

A 2006-ban keltezett táviratot Bukarestből küldte az Egyesült Államokba a Bukarestben működő nagykövetség. Az irat végén a Taubman aláírás szerepel, amely Nicholas F. Taubmanra utalhat, aki 2005 és 2008 között Bukarestben teljesített szolgálatot.

A dokumentumban az szerepel, hogy a nagykövetség április 5-én levelet kapott Theodora Bertzitől, amelyhez egy, a kormány munkacsoportja által a külföldi örökbefogadási igénylések kapcsán kidolgozott jelentését is mellékelte a feladó.

A jelentés szerint a 1092 árva vagy elhagyott gyerek egyike sem adható örökbe – a továbbiakban következik egy, az okokra vonatkozó felsorolás.

A továbbiakban egy észrevétel olvasható, amelyben Taubnam leírja, hogy a kormányzati jelentésnek márciusban kellett volna megjelennie, azonban Bertzi már 2005 decemberében kijelentette, hogy egyetlen, külföldi örökbefogadási kérelmet sem fogadtak el.

Rámutat arra, hogy a munkacsoport tevékenysége mindenféle áttekinthetőséget nélkülöz, és azt sugallja, hogy némelyik gyermek helyzete nem végleges, tehát jólétük nincs megfelelően biztosítva. A nagykövet úgy vélekedik, hogy nyomásgyakorlással el lehetne érni, hogy a román kormány tegye elérhetővé a munkacsoport jelentését átlátható és tárgyilagos nemzetközi felülvizsgálatra, illetve egy törvényes keretet is dolgozzon ki, amely lehetővé tenné a nemzetközi örökbefogadást. (wikileaks)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS