2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy éves GYES-t javasol az IMF

2010. december 02. 17:10, utolsó frissítés: 17:32

Az IMF egy éves gyermeknevelési szabadságot javasol, illetve a GYES-t 600 illetve 1000 lej közötti összegre szabná meg. A kormánykoalíció hétfőre halasztotta a gyermeknevelési szabadság kapcsán hozandó döntését, miután öt variánst is vázolt.


Mint ismeretes, a munkaügyi minisztérium 12 hónaposra csökkentené a GYES nyújtásának időszakát. Javaslata szerint azok a szülők, akik az első év letelte után sem mennének vissza dolgozni, továbbra is gyermeknevelési szabadságon maradhatnának, azonban továbbá nem kapnák meg a havi támogatást, csupán a gyerek után járó 200 lejes összeget. A gyermeknevelési szabadság 7. hónapjától a gyerek 24 hónapos koráig havi 500 lejes támogatás kaphatna az a szülő, aki felvenné a munkát.

Az RMDSZ egyébként nem támogatja a munkaügyi tárcavezető elképzelését. A szövetség hivatalos álláspontja szerint a fizetett gyermeknevelési szabadságnak továbbra is 2 évesnek kell maradnia. Lakatos Péter, az RMDSZ képviselője elmondta, a bölcsődébe adott gyerekek zöme gyorsabban megbetegszik, ezért ki kellene előbb számolni, hogy a betegszabadságok mennyire terhelik le a költségvetést.

"Az RMDSZ hivatalos álláspontja szerint továbbra is két évesnek kell maradnia a gyermeknevelési szabadságnak. Ebből az elképzeléséből az RMDSZ nem enged. Hétfőn olyan témákat is meg kell beszélni, mint például az, hogy a fizetés 85%-át kitevő GYES esetében mekkora összeg legyen a felső határ" - mondta el kérdésünkre Kelemen Hunor művelődési miniszter. (hírszerk./realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS