2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

GYES: tiltakozni készülnek a csíki anyák

2010. december 06. 14:17, utolsó frissítés: 17:16

Nem sikerült meghatároznia a kormánykoalíciónak a ma reggeli ülésén a gyermeknevelési támogatás felső értékét. Ma a kabinet a kormánypárti parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal tanácskozik az ügyben, várhatóan a megbeszéléseket követően születik végső döntés a témában. A reggeli ülésen egyébként Traian Băsescu államfő is részt vett. Információk szerint a munkaügyi tárca vezetője továbbra is az egy éves gyermeknevelési szabadságot szorgalmazza, noha a vasárnapi gyűlésen úgy tűnt, eldőlt, hogy nem csökken sem a gyermeknevelési periódus, és a támogatás továbbra is 600 lejes marad. Az RMDSZ abba ugyan beleegyezne, hogy a támogatás felső határa 3.400 lejről 2.500 lejre csökkenjen, azonban az egy éves gyermeknevelési szabadsággal nem ért egyet, továbbra is a két évet tartja megfelelőnek.

A gyermeknevelési támogatás csökkentése ellen több tiltakozó akciót is szerveztek. A csíki anyák levelezőlistájának tagjai úgy döntöttek, hogy több, szülőket tömörítő szervezethez hasonlóan csatlakoznak az Anyák az anyákért (Mame pentru mame) szervezet tiltakozó megmozdulásához , és a bukaresti tüntetéssel egyidejűleg december 8-án 11 órától 12 óráig felvonulnak a csíkszeredai prefektusi hivatal épülete előtt.

Tiboldi Bea, a csíki anyák levelezőlistájának egyik tagja szorgalmazta a tiltakozási akció megszervezését. Megkeresésünkre elmondta, noha a kormány vasárnap úgy tűnik, hogy eldöntötte, nem módosítja a minimális támogatás értékét és a gyermeknevelési szabadság időtartamát, mégis megtartják a felvonulást. „Szkeptikus vagyok, szerintem rossz irányba fog elmozdulni a döntés. Nem hiszem, hogy véletlenül kezdték emlegetni a gyermeknevelési támogatás nyújtása időtartamának csökkentését” – hangsúlyozta. Elmondta, a több mint 400 tagot számláló levelezőlistán szavazásra bocsátotta a tiltakozási akció ötletét, majd mikor a tagok rábólintottak, nekifogott összegyűjteni azt a 50 aláírást, amely a tiltakozás megtartásához szükséges engedély kiváltásához kell. Elmondta, gondolkozott a flash moboláson, azonban a polgármesteri hivatal által kibocsátott engedély hivatalos, így az üzenet is erőteljesebb lehet.

Kiemelte, a bukaresti megmozdulástól eltérően a csíki tiltakozás csendesen, békésen fog lezajlani, nem visznek sem molinókat, sem pannókat, kiabálás sem lesz. (hírszerk./mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS