2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olosz a GYES-ről: rá kell venni koalíciós partnereinket, változtassanak álláspontjukon

2010. december 07. 17:37, utolsó frissítés: 18:46

"Az RMDSZ képviselőházi frakciója egyöntetűen kitart a két éves GYES mellett, mivel úgy gondoljuk, hogy a társadalom alapja a család, és ki kell állnunk azok mellett az intézkedések mellett, amelyek a családot támogatják, nem utolsó sorban a demográfiai adatokra való tekintettel" - jelentette ki megkeresésünkre Olosz Gergely, az RMDSZ alsóházi frakciójának vezetője.


Szerinte jelen pillanatban az RMDSZ-nek arra kell összpontosítania, hogy ezt a kérdést akarata szerint oldja meg. "Mi egyetértettünk azzal, hogy egy éves legyen a GYES, de csak akkor, ha ez választható, tehát a gyermeknevelési szabadságon levő szülő dönthesse el, hogy egy év után visszamegy-e dolgozni, vagy sem. Azonban ebben az esetben mi azt tartottuk elfogadhatónak, hogy a munkamezőre visszatérő szülő kompenzálásban részesüljön. A 24 hónapig hátralevő időszakra megítélt kompenzálást vagy havonta, vagy egy összegben kapja meg a szülő" - számolt be Olosz.

Kérdésünkre elmondta, most nem a kormánykoalícióból való kilépésen kell gondolkodni, hanem arra kell törekedni, hogy az RMDSZ által képviselt álláspontok érvényt nyerjenek.

Kérdésünkre, hogy az RMDSZ-nek most milyen lehetősége van változtatni az Emil Boc miniszterelnök által tegnap bejelentett GYES-módosításokon, Olosz elmondta, egyrészt a parlamentben szavazhatják le a kormányrendelet ratifikálását, másrészt a koalíciós eszközöket vehetik igénybe. "Megpróbáljuk a kormánykoalíciós partnereinket rávenni arra, hogy változtassanak álláspontjukon és a sürgősségi kormányhatározat módosuljon. Ha ez nem sikerül, akkor a parlamentben bukhat meg a módosítás" - vázolta a lehetőségeket Olosz. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS