2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kolozsvári szülők is utcára vonulnak a GYES miatt

2010. december 07. 18:08, utolsó frissítés: 2010. december 08. 10:17

A csíkszeredai kismamákhoz hasonlóan a kolozsvári szülök is csatlakoznak a Mame pentru mame szervezet tiltakozási akciójához, és szerdán 11 órától babakocsis felvonulást tartanak a város központjában, a Főtéren. Szerdán egyébként 11 órától országszerte összehangolt felvonulást terveznek a szülők: a GYES folyósítása időtartamának csökkentése ellen fognak tiltakozni.


Deme Ilona, az Életfa Életfa Családsegítő Egyesület alelnöke kérdésünkre elmondta, a szülők körében nagy a felháborodás, mert jogosan érzik úgy, hogy a fejük fölött döntött a kormány, ráadásul nem kínálnak alternatívát, vagy megoldási lehetőséget.

"A bölcsődékben nincs hely, a két éves gyereket sem lehet bejuttatni. Ha a GYES időtartamát lecsökkentik, akkor végképp nem tudni, hogyan fogják elhelyezni a szülők egy éves gyereküket a bölcsődékben" - mutatott rá az egyik problémára a kismama.

Elmondta, a másik probléma, hogy nincs magyar nyelvű bölcsőde, és egy beszélni tanuló gyereknek nem mindegy, hogy milyen környezetbe kerül. Nincsenek képzett bébiszitterek, de csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy dadára bízzák gyereküket. A bébiszitterek órabére 5 lej körüli, és naponta gyakran tíz órát is dolgoznak: így az 500 lejes ösztönző támogatás nem elég, havonta 800-1000 lejbe kerül ez a szolgáltatás a családnak.

Deme Ilona elmondta, felvették a kapcsolatot a kolozsvári román szülőkkel is. A tüntetés békés lesz, nem visznek feliratokat, kiabálni sem fognak. Az Életfa Családsegítő Egyesület részéről 40-50 személyt várnak, és a Főtéren csatlakoznak a román szülők csoportjához. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS