2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma ismét tárgyal a kormánykoalíció a GYES-ről. Végleges eredményre aligha lehet számítani

2010. december 08. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

A GYES-ről szóló végleges döntés még várat magára. Ma ismét tárgyalnak erről a témáról a kormány tagjai ülésükön, amely várhatóan 19-20 órakor ér véget, azonban egyáltalán nem biztos, hogy eredményes lesz az egyeztetés.


"Ha nincs megegyezés, akkor újabb halasztás is elképzelhető, főleg, hogy nem hajt a tatár, mert a 2011-es költségvetést, bármilyen döntés szülessen, visszamenőleges hatállyal nem befolyásolja" - jelentette ki megkeresésünkre Kelemen Hunor kulturális miniszter.

Elmondta, az RMDSZ szerint a GYES időtartamát nem kell lerövidíteni, a felső határt viszont csökkenteni lehet. Ezt a lehetőséget szinte mindenki elfogadja, akivel eddig szóba álltunk. Az érintettek sem kifogásolják, hiszen többségük nem kapja ezt a nagyobb összegű juttatást. A 1200-1500 lejes felső határ elfogadhatónak tűnik, de a két éves időtartamon nem kívánunk változtatni" - jelentette ki Kelemen.

Elmondta, nyilván feszültséget okoz a koalícióban, ha a két éves időtartam megtartását a koalíciós partnerek nem fogadják el. Ha a sürgősségi kormányrendelet 1 éves fizetett gyermeknevelési szabadságot ír majd elő, akkor az fog történni, hogy a parlamentben meg fogják változtatni a rendeletet.

„Nem érdemes egyezség nélkül továbbítani a rendeletet a parlamentnek, mert a parlamenti csoportok támogatása nélkül nincs kormányzás: mind az RMDSZ-es, mind a PDL-s parlamenti csoportokra érvényes ez. Ha a parlamenti vita során megváltoztatják a sürgősségi kormányrendeletet, rossz üzenet lesz mindenki felé, mert az érződik ki ebből, hogy nincs koherencia a kormány és a kormányt fenntartó parlamenti csoportok között. Azt gondolom, hogy mindenki számára világosnak kell lennie, hogy egy ilyen sürgősségi rendelet a parlamentben nem fog többségi támogatást élvezni" - sommázott a miniszter. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS