2021. aug. 5. csütörtökKrisztina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megtámdják a CCR-nél a nyugdíjtörvényt, mert az diszkriminálja a nőket

2010. december 13. 09:58, utolsó frissítés: 14:07

Lia Olguţa Vasilescu PSD-s szenátor egy sajtótájékoztató keretében kijelentette, a nyugdíjtörvény diszkriminálja a nőket, ezért a PSD megtámadja a jogszabályt az Alkotmánybíróságon.


A szenátor kifejtette, noha pozitív megkülönböztetés, hogy a nők 63 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba, míg a férfiak esetében 65 év a nyugdíjkorhatár, a nők kevesebb nyugdíjban fognak részesülni, mert a parlament nem módosította a hozzájárulási időtartamról szóló cikkelyt. Így a nyugdíj kiszámolásakor a nőket hátrányosan fogja érinteni az a tény, hogy két évvel rövidebb ideig fizették a társadalmi hozzájárulást.

"Úgy döntöttünk, hogy a nőket pozitívan diszkrimináljuk, hiszen anyák és amúgy is kétszer többet dolgoznak a férfiaknál. Azonban elfogadhatatlan a hátrányos megkülönböztetés, ami a nyugdíj kiszámolásakor éri a nőket" - jelentette ki Lia Olguţa Vasilescu.

Az államfő által a parlamentbe visszaküldött nyugdíjtörvényt 172 támogató szavazattal, kedden fogadták el. Az államfő egyébként azt kérte, hogy a képviselők módosítsák a nyugdíjkorhatáráról szóló cikkelyt, amely a nők és a férfiak 65 éves nyugdíjkorhatáráról rendelkezik. A megszavazott verzió szerint a nők 2030-tól 63 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS