2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmánybíróság: alkotmányos a nyugdíjtörvény

2010. december 15. 13:41, utolsó frissítés: 13:45

Alkotmányos a nyugdíjtörvény, így a nők 63, a férfiak pedig 65 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba 2030-tól. Most már Traian Băsescuhoz küldhetik kihirdetésre a jogszabályt, amelynek alkotmányosságát egyébként az ellenzék kérdőjelezte meg. Lia Olguța Vasilescu szenátor ugyanis arra hívta fel a taláros testület figyelmét, hogy a parlamentben nem módosították a hozzájárulási időszakra vonatkozó cikkelyt a nyugdíjkorhatárok megállapításakor, ezért a nőket nyugdíjaztatásakor diszkrimináció éri: kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak, mivel két évvel rövidebb ideig fizetnek adókat.


Az Alkotmánybíróság tagjai egyöntetűen úgy szavaztak, hogy a PSD által megfogalmazott, diszkriminációra utaló kifogások alaptalanok.

A diszkriminációval kapcsolatos észrevételek mellett a liberálisok azt nehezményezték a nyugdíjtörvény kapcsán, hogy ez visszamenőleg alkalmazható, ez pedig ellentétes az Alkotmány 15. cikkelyének második bekezdésével, amely a törvények jövőbeli alkalmazására kötelezi a hatóságokat. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS