2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Schengeni csatlakozás - Băsescu: Románia nem hagyja magát diszkriminálni

2010. december 21. 18:34, utolsó frissítés: 18:47

Románia még az Európai Unió legerősebb államai által sem hagyja magát diszkriminálni - jelentette ki Traian Băsescu államelnök.

Az államfő a Cotroceni palotában néhány perccel ezelőtt tartott beszédében arra reagált, hogy a délután folyamán Brice Hortefeux és Thomas de Maiziere francia illetve német belügyminiszterek Cecilia Malmstromhoz, az Európai Bizottság belügyi biztosához intézett levelükben azt kérik, halasszák Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását.

"A levél diszkriminálja mind Romániát, mind a román állampolgárokat, hiszen olyan érveket hoz fel, amelyek, még ha reálisak is, semmi közük a csatlakozási feltételekhez" - jelentette ki az államfő utalva arra, hogy a két belügyminiszter azt hozta fel a csatlakozás elleni érvként, hogy Romániában nem működik megfelelően az igazságszolgáltatás.

Az államfő hangsúlyozta, a schengeni övezethez való csatlakozásnak csak technikai vetületei vannak, amelyeket Romániának sikerült teljesítenie - ez az utolsó, decemberi jelentésből is kiderül. Beszámolt arról, hogy az utolsó Európai Bizottsági ülésen való felszólalásában is elmondta, Románia eleget tett a technikai feltételeknek és készen áll a csatlakozásra. Elmondta, újabb feltételek bevezetése, amellett hogy az EU-s jog ellen vét, precedens értékű lehet a többi államokra nézvést is. Hangsúlyozta, Románia és Bulgária csatlakozásának ugyanolyan feltételek mentén kell megtörténnie, mint ahogy az a két-három éve csatlakozott államok esetében történt.

Az államfő kijelentette, az ünnepek után nemcsak a két országgal folytatott, hanem EU-s szintű tárgyalások révén is magyarázatot kér a két miniszter álláspontját illetően és tisztázni fogja az ügyet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS