2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnyített honosítás: cáfolta Takács azt, hogy az RMDSZ még nem ajánlotta fel segítségét a magyar kormánynak

2010. december 23. 16:02, utolsó frissítés: 16:04

Cáfolta Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke Répás Zsuzsanna, a magyar kormány államtitkár-helyettesének azt a kijelentését, mely szerint az RMDSZ még nem kereste meg a magyar kormányt, hogy felajánlja segítségét a könnyített honosítási eljárásáról szóló tájékoztatás lebonyolítását illetően.

Takács közleményében emlékeztet: Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságát vezető helyettes államtitkár a Kolozsvári Demokrácia központ avató ünnepsége során a következőket nyilatkozta az Új Magyar Szó munkatársának: „Az RMDSZ még nem kereste meg a budapesti kormány illetékeseit azzal a kéréssel, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz hasonlóan partner legyen a könnyített honosítási eljárásról szóló tájékoztatásban, ám a magyar állam nem zárkózik el ettől a lehetőségtől”.

Németh Zsolt a Magyar Köztársaság külügyi államtitkára a Transindexnek ezzel a témával kapcsolatosan elmondta, amennyiben az RMDSZ is besegítene a könnyített honosítási eljárás népszerűsítésében, a segítséget elfogadják, azonban elsősorban a Demokrácia Központok vezetőivel kell ebben a kérdésben egyezségre jutniuk a szövetségieknek.

Takács Csaba ügyvezető elnök közleményében arról tájékoztat, november 29-én, 116/K/2010 iktatási számmal küldött levelet a Nemzetpolitikai Államtitkárságra. A levél tartalmáról Szép Gyula ügyvezető alelnök és Székely István irodavezető december 1-én, Budapesten személyesen tájékoztatta a helyettes államtitkárt.

A levél a könnyített honosítási eljárásra vonatkozó tájékoztatással kapcsolatosan a következőket tartalmazza:

„Az RMDSZ területi szervezetei, valamint az Ügyvezető Elnökség már november elején elindította a tájékoztatást, és elkezdte több mint 100.000 kiadvány eljuttatását a magyar családokhoz. Ugyanakkor létezik a közösségünk tagjai által folyamatosan igénybe vett irodahálózatunk, mely tevékenysége minden szempontból (adatvédelem, területi lefedettség, felszereltség, képzett humán erőforrás) rendelkezik eme nemzeti törekvésünk megvalósításához szükséges feltételekkel, ezért hasznosnak tartjuk, hogy a kettős állampolgárság igénylésével járó feladatokat is ellássa.

Utalva a konzuli terhelés mértékére, az új hálózat kiépítésének anyagi vonzatára, nem utolsósorban a Románia területén hatályban lévő jogszabályi környezet szigorú előírásaira, kérem, fontolják meg javaslatunkat, mely értelmében irodahálózatunk koordinációjával látható el a legmegfelelőbb módon a kettős állampolgársággal kapcsolatos tájékoztató tevékenység is.

Meggyőződésünk, hogy az információs irodáink további működésének biztosításával, illetve tevékenységi körének kiegészítésével tehermentesíteni tudjuk a túlterhelt konzulátusokat. Ily módon talán a legfontosabb szempontot is érvényesíteni tudjuk, éspedig azt, hogy a romániai magyarok számára gyakorlatilag minden településen biztosítjuk ezt a szolgáltatást.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS