2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyszerűsített honosítások: az első nap zökkenőmentes volt

2011. január 04. 10:35, utolsó frissítés: 12:39

Fennakadások nélkül fogadták hétfőn az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot igénylőket a romániai magyar külképviseleteken és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Demokrácia Központokban.


Balogh György konzul, a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusának ügyvivője arról tájékoztatta az MTI-t: hétfőn nem volt torlódás a külképviseleten, hiszen csupán az e napra előjegyzett személyeket fogadták a megbeszélt időpontokban. Mivel november 8-tól már felvették az előjegyzéseket, így előre egyeztetett időpontra hívtak be ügyfeleket.

Az első nap ünnepélyes jellege miatt gyűlt csak össze viszonylag sok ember – tette hozzá. Az elektronikus és írott sajtó képviselői megtöltötték az ügyfélfogadó termet, és több politikai személyiség is benyújtotta igénylését.

A kolozsvári főkonzulátuson is nagy munkában voltak e napon, mivel – mint elmondták – még meg kellett küzdeni a kezdeti gyakorlati nehézségekkel. Fennakadások azonban itt sem voltak – fűzték hozzá. A bukaresti nagykövetség konzuli osztályán hétfőn tíz előjegyzett személyt fogadtak, itt sem voltak különösebb nehézségek. Mint a hivatalban elmondták, "még bele kell jönni" a gyakorlati munkavégzésbe, a későbbiekben felgyorsul majd az ügyintézés. A bukaresti hivatalban egy ablak várja az igénylőket, hiszen az érintettek sokkal kevesebben vannak, mint Székelyföldön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS