2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia nem rúghatja fel egyoldalúan a együttműködési és ellenőrzési mechanizmust

2011. január 04. 15:45, utolsó frissítés: 15:51

Románia nem rúghatja fel egyoldalúan az igazságügyi reform folyamatának megfigyelésére hozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmust. Erről csak az Európai Bizottság dönthet – mondta el az RFI rádióadónak Mark Gray. Az EB-szóvivő Teodor Baconschi külügyminiszter schengeni csatlakozással kapcsolatos nyilatkozatára reagált, miszerint ha a mechanizmust egyfajta zsarolóeszközként használják Romániával szemben, akkor megfontolandó az abból való egyoldalú kilépés.


Ezzel párhuzamosan többen is kritizálták a külügyminiszter kijelentését: Vasile Pușcaș, aki Románia főtárgyalója volt az ország EU-csatlakozása előtt, a lapnak kifejtette: a mechanizmus egyoldalú felrúgása alapvetően érintheti több olyan projekt sorsát, amelyet európai uniós pénzekből finanszíroznának. Egy ilyen lépés annak a beismerését jelentené – véli a szakértő –, hogy Románia fenn akarja tartani a korrupciót. Emlékeztetett arra, hogy az idén kezdődnek a tárgyalások az EU-ban a 2014-től 2020-ig tartó időszak költségvetéséről, Románia számára korántsem közömbös, hogy milyen pozícióból és milyen hitelességgel vesz részt e folyamatban.

Adrian Severin európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter – részben egyetértve Baconschival – szerint nem volt hatékony a román igazságszolgáltatás fejlődését ellenőrző mechanizmus. Emlékeztetett: annak megszüntetését ő maga is többször szorgalmazta, mert az nem vezetett a korrupció csökkentéséhez, ezzel szemben e mechanizmust bármire fel lehet használni ürügyként.

Laura Ștefan, a Román Akadémiai Társaság (SAR) civil szervezet szakértője ugyanakkor így reagált a miniszter előző napi interjújára: "Lemondunk az igazságszolgáltatás monitorizálásáról? Vagyis nem küldtünk többé jelentéseket az igazságszolgáltatás helyzetéről? De hiszen ilyen jelentéseket készít a civil társadalom is, ezen kívül a sajtó is nap mint nap korrupciós ügyekről ír!" A szakértő szerint Baconschi megnyilatkozása nem több erőfitogtatásnál. "Románia nem tesz szívességet az Európai Unónak azzal, hogy hagyja magát monitorizálni" – szögezte le Ștefan. (hotnews.ro/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS