2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székely zászló: bírósághoz fordultak a román szervezetek

2011. január 04. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

A Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál keresi igazát a Dr. Miron Cristea Kulturális Alapítvány, a Radio Ardealul és a Glasul Călimanilor Egyesület, Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi lakossal együtt, törvénysértőnek és diszkriminatívnak tartva Hargita megye zászlaját és sérelmezve Borboly Csaba tanácselnöknek a 2010. március 15-én a csíkszeredai megyeházánál tartott zászlófelvonáson tett kijelentését, miszerint ez a zászló egész Székelyföld zászlajának tekinthető.


A három maroshévízi szervezet a múlt év elején nyújtott be keresetet az Országos Diszkriminációellenes Hatósághoz (CNCD) az ügyben. A CNCD szerint azonban 2010 novemberében lezárta az ügyet, állítva, hogy a helyi hatóságoknak, a román törvénykezés értelmében, joguk van önállóan dönteni az adott közösség jelképeiről. A határozatot a fellebbezési határidőig nem támadták meg, viszont most bírósághoz fordultak.

– Bízom benne, hogy az igazságszolgáltatás a javunkra dönt. Viszont a Hargita megyei települések közintézményeire továbbra is nyugodtan ki lehet tűzni a megyezászlót – nyilatkozta a kereset kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. (sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS