2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: az oktatási törvény után a kisebbségi törvény és a régiók átszervezése a prioritás

2011. január 04. 20:47, utolsó frissítés: 22:58

Mivel az oktatási törvény kihirdetésre vár, a kisebbségi törvényt, valamint a régiók átszervezését jelölte meg Kelemen Hunor az RMDSZ következő nagy törvényhozási projektjeinek. Kérdésünkre, hogy a helyhatósági választások közeledtével mekkora esélye van e két törvény elfogadásának, a kulturális miniszter elmondta, hogy a régiók átszervezése minden román párt érdeke, hiszen az összes fejlesztési régió megérett az átgondolásra. Ami a kisebbségi törvényt illeti, a politikus szerint tavasszal ismét napirendre kerül a kulturális autonómiát tartalmazó jogszabály.


Az oktatási törvénnyel kapcsolatban arra kérdeztünk rá, hogy milyen biztosíték van arra, hogy egy későbbi kormányrendelettel nem veszik ki a kisebbségi nyelvoktatásra vonatkozó paragrafusokat a kisebbségi törvényből? Kelemen szerint erre semmiféle garancia nincs: a romániai magyar parlamenti képviselet egyik fő célja az ilyen intézkedések megakadályozása.

A politikus szerint reménykedni lehet, hogy hamarosan el fog csitulni a kisebbségi oktatásra vonatkozó cikkelyekkel kapcsolatos nyilatkozatháború. Így évek múltán talán már nem az lesz a legfontosabb, hogy megnyessék ezeket a rendelkezéseket, hanem az, hogy a törvényt a társadalom valós igényeinek megfelelően korrigálják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS