2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rezidenciátus nélkül is praktizálhatnak az orvosok

2011. január 06. 09:52, utolsó frissítés: 10:42

Rezidensvizsga nélkül is alkalmazhatnák az egyetemet végzett orvosokat – ezt is tartalmazza a rezidensvizsgát szabályozó 2009/18. rendelet módosítása. A tervezetet ma bocsátotta közvitára hivatalos honlapján az Egészségügyi Minisztérium.


A módosítás értelmében, a 2005-ben vagy azt követően egyetemet végzett orvosok korlátozott praktizálási lehetőséget kapnának akkor is, ha nem rezidensvizsgáztak.

„Elsősorban a fiatal orvosokra kell figyelnünk, arra keresünk megoldást, hogy miképp vonjuk be őket hamarabb a munkába az egészségügyi rendszerben, és ezáltal hogyan tarthatjuk itthon őket. Megoldás lenne, ha biztosíthatnánk az egyetemet végzettek korlátozott praktizálási lehetőségét egyes osztályokon, sürgősségen vagy háziorvosi rendelőkben, felügyelet alatt, és nem kapnának önálló parafát” – magyarázta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

Jelenleg, az orvosok, annak ellenére, hogy elvégezték az egyetemet és diplomát szereztek, rezidenciátus elvégzése nélkül nem dolgozhatnak szakmájukban, és leggyakrabban cégek alkalmazzák őket ügynökként. Az Egészségügyi Minisztérium tervezete megteremti a lehetőséget, hogy állami vagy magánkórházakban dolgozzanak. Ez az intézkedés egyaránt segíti az egészségügyi egységeket, amelyek szakképzett személyzetet alkalmazhatnának, és a leendő szakorvosokat, akik gyakorolhatnák hivatásukat, miközben a következő rezidensvizsgára készülnek.

A tervezet szerint, a rezidensképzésen résztvevők a III. évtől ügyeletet vállalhatnának (de nem az első ügyeleti vonalban) munkaidőn kívül. A IV. évtől az első ügyeleti vonalban is részt vehetnének, otthon ügyeletes szakorvosi vagy főorvosi irányítás alatt. Ily módon enyhülhetne a személyzethiány, ugyanakkor a fiatal orvosok közvetlen módon, a gyakorlatban tennének szert tapasztalatra. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS