2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cseke: 2010 nehéz, de eredményes év volt

2011. január 06. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

Sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön Cseke Attila egészségügyi miniszter a tavalyi év mérlegét. A tárcavezető szerint a 2010-es év, bár sok szempontból nehéz volt, összességében sikeresnek mondható a rendszer szempontjából, ugyanis sikerült sok tekintetben elindítani a valódi reformfolyamatot.


„2010-ben sikerült véghez vinni a kórház-decentralizációt, amely nem önmagában cél, hanem eszköze annak, hogy az önkormányzatok megerősödjenek, hogy a közösséget érintő intézkedésekről helyben szülessenek döntések, hiszen a döntést minél közelebb kell vinni az érintettekhez” – nyilatkozta Cseke Attila.

A tárcavezető elmondta, a 435 egészségügyi létesítményből 370 átkerült a helyi önkormányzatok fennhatósága alá, míg 62 országos jelentőségű intézmény továbbra is az Egészségügyi Minisztériumnak alárendelt. Mindössze a Vrancea megyei önkormányzat utasította el 3 kórház igazgatásának átvételét, esetükben a minisztérium szakemberei dolgoznak ki egy minden érintett fél számára előnyös megoldást.

Tavaly 28%-kal, 577 személlyel csökkent a vezető beosztásúak száma, 2069-ról 1492-re, miután a szakminisztérium megszüntette az „egyéb igazgatók” ideiglenes kinevezését, ez havonta 1 millió lej megtakarításhoz vezetett. 9200-zal csökkentette a tárca a kórházi ágyak számát, és átszervezte a minisztériumnak közvetlenül alárendelt intézményeket is: 9920 állásból 1621 (ebből 978 betöltetlen állás) megszűnt.

A betegszabadságok ellenőrzésének tavaly májusi bevezetése óta mintegy 30%-kal csökkent az év elejéhez képest a kiadott beteglapok száma: míg 2009 folyamán 2,6 millió beteglapot állítottak ki, tavaly szeptemberig, amikor az utolsó kimutatás elkészült, csupán 713 436 igazolást bocsátottak ki. (2009-ben mintegy 923 millió lejt fizettek ki betegállományban lévőknek, az összeg 2006-osnak majdnem a kétszerese, akkor 482 millió lejt fizettek.)

A tavaly felszabadított 3072 állásból december közepéig 2760 helyre hirdettek versenyvizsgát, ebből 1384,5 állást töltöttek be sikeresen, és több versenyvizsga folyamatban van. A középkáderek esetében 1244 állásból 997,5-öt foglaltak el, míg az orvosok körében 1158 állásból 168-at sikerült eddig betölteni.

A kormány tavaly jóváhagyta az egészségügy finanszírozására vonatkozó egyik legfontosabb és a miniszter értékelése szerint az egyik legnehezebben meghozott döntést: bővül azoknak a társadalmi kategóriáknak a száma, amelyek idén január 1-jétől kötelesek anyagi hozzájárulást fizetni az Országos Egészségügyi Alapba, tehát 5,5%-os járulékot fizetnek a 740 lejnél nagyobb nyugdíjjal rendelkezők, valamint a forradalmárok (kivéve azokat, akik megsebesültek). Az intézkedést követően, az egészségügyi járulékot befizetők száma 8 797 028 lesz, míg a kivételezettek (biztosítást nem fizetők) száma 2011 januárjától 8 664 852.

2010 volt az egészségügyi hozzájárulás bevezetésének éve is, de ez az intézkedés csak a parlament mindkét házának jóváhagyása után lép életbe, ahogyan ezt Románia Kormánya vállalta a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésében. Az egészségügyi hozzájárulás célja, hogy a betegek gyakrabban vegyék igénybe az alapellátást a háziorvosi rendelőkben, hogy ellenőrizhetőbbé tegye a valós betegellátást – mindezzel hozzájárulva az ellátás minőségi javulásához.

A tavaly év végén kidolgozott törvénycsomag lehetővé teszi például a kétéves egészségügyi programok és keretszerződés bevezetését, továbbá az Országos Egészségügyi Alap decentralizációját. Ez utóbbi lépés azt jelenti, hogy idéntől az Országos Egészségügyi Alapba befizetett összegek 60%-a az illető megyében marad, 40% pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz kerül, majd annak alapján osztják újra, hogy a páciensek mely megyében vették igénybe az egészségügyi szolgáltatást.

Cseke Attila egészségügyi miniszter kitért a tavalyi év kudarcaira is: megemlítette, hogy még mindig nem az Egészségügyi Minisztérium kezeli a rendszer pénzügyi forrásainak egészét, illetve a korábbiak törlesztése után, a kórházak ismét 1,6 milliárd lejes adóssággal zárták a 2010-es évet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS