2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Brassóban is nyílt Demokrácia Központ

2011. január 07. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Újabb Demokrácia Központ nyílt csütörtökön, ezúttal Brassóban.


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Demokrácia Központok már Aradon, Bethlenben, Csíkszeredá­ban, Erdőszentgyörgyön, Érmihályfalván, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagybányán, Nagyváradon, Sarmaságon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmáron, Temesváron és Zilahon működnek.

A multifunkcionális, összekötő és kommunikációs csatornaként működő központok kiegészítő feladata a magyar állampolgárság megszerzésére irányuló eljárás lebonyolításában való segítségnyújtás. A két erdélyi főkonzulátus munkáját egészítik ki azzal a céllal, hogy megkönnyítsék az állampolgárságot igénylők ügyintézését, lerövidítsék a várakozási időt. A magyar kormánnyal kötött megállapodás értelmében szerepet vállalnak az egyszerűsített honosítási eljárás népszerűsítésben, az iratok összeállításában és előzetes ellenőrzésében, valamint az eskütételek megszervezésében.

A csütörtökön ünnepélyes keretek között megnyitott brassói Demokrácia Központ is ezt a feladatot vállalja magára. Toró Tamás, az EMNT Brassó megyei elnöke, a Demokrácia Központ igazgatója beszédében kiemelte, hogy a kettős állampolgárság intézménye segíthet a dél-erdélyi, szórványban élő magyaroknak identitásuk megőrzésében.

Kalmár Ferenc András brassói születésű országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke megerősítette, hogy a magyar kormány célja: határokon átívelő európai keretek között integrálni a magyar nemzetet.

Potápi Árpád János fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a nemzet békés újraegyesítése nemcsak kulturális, oktatási és művelődési kérdés, hanem gazdasági is, hiszen a Kárpát-medence az elmúlt évszázadokban nemcsak politikai, hanem gazdasági egység is volt minden itt élő nemzetiség számára.

Az ünnepélyen Kovács Lehel István, az EMNT brassói alelnöke megnyitotta azt a kiállítást, amely 80 fényképen mutatja be a Brassó megyei épületeket, emlékműveket, amelyek Trianon óta áldozatul estek a nemzetiségek közötti intoleranciának, a román kommunista rendszernek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS