2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Winkler: diplomáciai cselekvésképtelenségünk miatt halasztódhat el a schengeni csatlakozás

2011. január 07. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

A schengeni övezethez való csatlakozás elhalasztása – amennyiben ez valóban bekövetkezik – annak tulajdonítható, hogy Románia nem követett összehangolt cselekvési tervet európai szinten – jelentette ki pénteki, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.


„Nemcsak a politikum, hanem az egész társadalom Bukarest-központú és sajnos maradt a balkáni gondolkodásmód is. Fel kellene ismerni, hogy hangsúlyt ma már Brüsszelre, vagyis az európai intézményekre kell helyezni. Mi Brüsszellel párhuzamosan működünk, nincs a találkozási pont az unióval. Amit csütörtökön végigkövethettünk, az tulajdonképpen a romániai diplomácia kudarca, egy hideg zuhany, amelyet az EU-tól kaptunk” – fogalmazott Winkler Gyula.

Szerinte a médiában csütörtökön megjelenő reakciók hisztérikusak, sok esetben túlzó hangneműek voltak azzal kapcsolatosan, hogy elhalasztódhat Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez. „Egyes vélemények helytállóak lehetnek, de nem mindegy hogyan hangzik el, hiszen épp ellenkező reakciót válthat ki. Tegnap Bukarestben sokan hisztérikusan reagáltak, de azt tudni kell, hogy Brüsszelben a hisztéria nem hoz eredményt” – figyelmeztetett Winkler Gyula. Az EP-képviselő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős üzenet használata ma, a gyorsan terjedő információ világában, hamar kiderül, nem lehet egyet mondani Bukarestben és mást Brüsszelben.

„Négy év EU-s tagság után Románia még mindig egy passzív szereplő maradt az európai politikai életben, amely nem döntő tényező, nem hoz fejlődést, hanem csak várja a mások által meghozott döntések következményeit. Formailag működik a diplomáciánk, de nincsen közép- és hosszú távra kidolgozott külpolitikai jövőképünk” – mutatott rá Winkler Gyula, aki szerint négy évvel az uniós csatlakozást követően Románia infantilis módon viselkedik az európai politikai porondon. Romániának hosszú távra kell meghatároznia külpolitikai céljait, amelyet pártállástól függetlenül következetesen kellene megvalósítani– vélte az EP-képviselő.

Az Európai Parlamentnek meghatározó szava van a schengeni övezet bővítésében, jóváhagyása nélkül az Európai Unió Tanácsa nem dönthet a kérdésről – tájékoztatott Winkler Gyula. Szerinte jelen pillanatban még van esély, hogy 2011 tavaszán Románia csatlakozzon a schengeni övezethez. A szoros határidő betartása és a procedurális feltételek teljesítése érdekében az RMDSZ és a PDL európai parlamenti képviselői már összehangoltan dolgoznak azért, hogy az Európai Parlament időben fogadhassa el a határozatot.

December 7-én volt a legutóbbi ülése a demokrata-liberális és az RMDSZ-es EP-képviselőknek, amelyen pontos határidőkkel szabtuk meg a feladatokat, hogy februárban a parlament elé kerülhessen Románia és Bulgária csatlakozásáról szóló határozattervezet – számolt be Winkler Gyula. Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, sajnálja, hogy nem minden romániai politikai alakulat értette meg ennek a célkitűzésnek a fontosságát, ugyanis novemberben a Szociáldemokrata Párt elnöke azt javasolta az európai szocialistáknak, hogy ne támogassák a két tagállam csatlakozását a Schengeni övezethez. Winkler szerint az EP döntése fontos jelzés lesz, amelyet az Európai Unió Tanácsa figyelembe vesz tavasszal. „Fontos jelzés lesz az EP döntése, éppen ezért nem mindegy, hogy átcsúszik a határozat a szavazáskor, vagy pedig a nagy többség támogatja a csatlakozást” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula, hozzátéve: az, hogy felmerült a csatlakozás elhalasztása, jó lecke kell hogy legyen. „Romániának meg kell találnia a helyét az Európai Unióban, nem szabad továbbra is passzívan viselkednie” – hangsúlyozta az EP-képviselő, kiemelve, hogy Románia nemcsak a GDP vagy az átlagjövedelem növekedésének eredményeképpen foglalhatja el az őt megillető helyét Európában, hanem ehhez mentalitásváltásra és a romániai társadalom aktív részvételére is szükség van. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS