2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtérítenék az autizmus korai szűrését és kezelését

2011. január 21. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Közvitára bocsátotta honlapján az Egészségügyi Minisztérium azt a rendeletet, amely a 2010/151. törvény alkalmazását szabályozza. A jogszabály-tervezet értelmében, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár köteles megtéríteni az autisztikus spektrumzavarban és az ezzel kapcsolatos értelmi fogyatékosság különböző formáiban szenvedők gyógyszeres kezelését, valamint a betegség korai diagnosztizálásának költségeit.

A törvény alkalmazásához szükség van az integrált egészségügyi szolgáltatások szakterminológiájának meghatározására, a multidiszciplináris ellátást biztosító csapat leírására. A rendelet tartalmazza a követelményeket, amelyeknek az illető szakterületen dolgozóknak meg kell felelniük, ugyanakkor előírja mindazokat a metodológiai normákat, amelyek szükségesek a szakemberek képzéséhez: multidiszciplináris szakterületről lévén szó, az egészségügyi szolgáltatásokon kívül számolni kell mindazokkal a speciális oktatási és szociális igényekkel, amelyek az autisztikus spektrumzavarban szenvedők hatékony kezeléséhez feltétlenül szükségesek.

Továbbá, a rendelet tartalmazza az autisztikus spektrumzavar korai szűrésére vonatkozó előírást, és meghatározza ennek finanszírozását: az 1-3 év közötti gyerekek képességeit időszakosan felmérik egy screening-teszt segítségével, amelyet a családorvosnak vagy a gyerekgyógyásznak kell elvégeznie a gyermek 12, 18, 24 és 36 hónapos korában. Ezen felmérések alapján a gyanús eseteket átirányítják a szakorvoshoz (pszichiáterhez), aki javasolja és felügyeli a megfelelő kezelést, valamint követi a páciens fejlődését.

A megfelelő pszichoterápiás kezelést az autisztikus spektrumzavarra és azzal összefüggő betegségekre szakosodott pszichoterapeuta javasolja. A multidiszciplináris csapat tagjai a szakorvossal közösen ellátják a szülőket is az ilyen esetekben szükséges tanácsokkal.

A felmérések költségeit az Egészségbiztosítási Pénztár elszámolja a családorvosokkal és gyerekgyógyászokkal kötött szerződésbe foglaltaknak megfelelően. A gyógyszeres kezelés felírása a szakorvos hatáskörébe tartozik, a gyógyszerek költségeit szintén a biztosítópénztár állja. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS