2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Decentralizálják idéntől a rezidensvizsgát

2011. január 27. 09:46, utolsó frissítés: 09:46

Több ponton is módosította a rezidensvizsga megszervezésére vonatkozó 2009/18. rendeletet szerdai ülésén a kormány. A változások a vizsga megszervezésében, valamint az egyetemet végzettek és a rezidensek munkavállalásában is újat hoznak.

„Figyelnünk kell a fiatal orvosokra és megoldásokat próbálunk találni arra, hogy a fiatalokat itthon tartsuk, azáltal, hogy mielőbb munkába tudjanak állni. Ezért módosítottunk a szabályozáson, több területen. A módosítás értelmében, amint azt tavaly elterveztük, a rezidensvizsgát idéntől decentralizáljuk, a következőt már több központban szervezik. Továbbá célunk, hogy azok, akik az orvosi egyetemet elvégezték, de a rezidensvizsgájuk nem sikerült, szakmájukban dolgozhassanak, ugyanakkor a negyedéves rezidenseknek megadjuk a lehetőséget, hogy első ügyeleti vonalban vehessenek részt” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter a tervezet kapcsán.

Az Egészségügyi Minisztérium, az Oktatás- és Kutatásügyi Minisztérium és az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti egyetemek képviselői korábban megegyeztek arról, hogy 2011-től kezdve a rezidensvizsgát decentralizáltan szervezik meg, és minden egyetemi központ felelős a szakképzésért.

Az egyetemet végzett orvosok, annak ellenére, hogy diplomát szereztek, jelenleg nem dolgozhatnak szakmájukban a rezidenciátus elvégzése nélkül, és leggyakrabban cégek alkalmazzák őket ügynökként.

Az Egészségügyi Minisztérium javaslatára most elfogadott módosítás megteremti a lehetőséget, hogy állami vagy magánkórházakban dolgozzanak: a 2005 után egyetemet végzettek korlátozott praktizálási lehetőséget kapnak, és ezzel dolgozhatnak egyes kórházi osztályokon, illetve háziorvosi rendelőben, orvosként, orvosi fizetéssel. A korlátozott praktizálási joggal elvégezhető tevékenységet az egészségügyi miniszter rendelete szabályozza majd, az Országos Orvosi Kamarával egyeztetve.

Ez az intézkedés egyaránt segíti az egészségügyi egységeket, főleg a kisebb településeken lévőket, ahol nincsenek rezidens orvosok, és amelyek így szakképzett személyzetet alkalmazhatnak. A leendő szakorvosok ugyanakkor gyakorolhatnák hivatásukat, miközben a következő rezidensvizsgára készülnek. Az elmúlt 3 évben 1300 fiatal orvos juthatott volna ilyen módon álláshoz (2008-ban 364, 2009-ben 576, 2010-ben 346).

További módosítás, hogy a rezidensképzésen résztvevők a III. évtől ügyeletet vállalhatnak munkaidőn kívül, nem az első ügyeleti vonalban. Jövő hónaptól 4.549 rezidens állhat ügyeletbe, tevékenységüket az ügyeletet vezető orvos felügyeli. A IV. évtől viszont már az első ügyeleti vonalban is részt vehetnek a rezidens orvosok, otthon ügyeletes szakorvosi vagy főorvosi irányítás alatt. Ily módon, 3.869 fiatal szakember munkába állása révén, enyhülhet a személyzethiány, miközben a fiatal orvosok gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS