2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

November 20-án lesz a decentralizált rezidensvizsga

2011. február 05. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Idén november 20-án kerül sor a decentralizált rezidensvizsgára. Péntek délutántól az Egészségügyi Minisztérium honlapján látható az idei vizsga metodológia-tervezete, amely tartalmazza mindazokat a beiratkozással és lebonyolítással kapcsolatos információkat, amelyek a jelentkezők számára fontosak.

A metodológia-tervezetbe foglalt előírások az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektoraival való egyeztetésen alapszanak.

Újdonság, hogy a korábbi évekhez képest idén a rezidensvizsgát decentralizált formában szervezik meg, ami azt jelenti, hogy az összes jelentős orvosi és gyógyszerészeti képzést nyújtó egyetemi központban, Bukarestben, Iasi-ban, Kolozsváron, Craiován, Marosvásárhelyen és Temesváron is lebonyolítják a vizsgát.

A szakorvosi helyek jellegét, valamint azokat az egészségügyi intézményeket, amelyek keretében meghirdetésre kerülnek, az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg. Ugyanakkor a szakorvosi helyek és állások száma egyenes arányban lesz elosztva az egyetemi központok között, attól függően, hogy az illető orvosi egyetem mely szakterületen nyújt kiemelkedőbb képzést. Ebben a tekintetben az Egészségügyi Minisztérium közösen dönt a Romániai Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemek Egyesületével.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a sikeres vizsgához a jelentkezőknek idén is minden szakterületen – orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti – a 200 teszt jellegű kérdés legalább 60%-ára kell helyesen válaszolniuk.

Az Egészségügyi Minisztérium illetékesei ma továbbküldték jóváhagyás végett a rezidensvizsga tematikáját és bibliográfiáját a Romániai Orvosi Kamarának, a Fogorvosi Kamarának és a Gyógyszerészeti Kamarának. Jóváhagyás után az egészségügyi miniszter rendeletben rögzíti azokat, és közzéteszik azokat a minisztérium honlapján, a www.rezidentiat.info honlapon és a Viaţa Medicală szakkiadványban.

Fontos információ, hogy mind a bibliográfia, mind a tematika egyedi országos szinten. (a minisztérium sajtóosztálya)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS