2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Április elején avatják újra a Mátyás-szobrot

2011. február 19. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

Réthelyi Miklós, a magyar nemzeti erőforrás minisztere elfogadta Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter meghívását, és részt vesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport újraavatásán - közölte a tárca péntek este az MTI-vel.


"A mindkét fél számára megfelelő időpontról történt többszöri egyeztetés eredményeként Réthelyi Miklós a román fél által javasolt április 2-3-ai hétvégén tud eleget tenni a felkérésnek. Erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a héten levélben értesítette román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumot" - áll a közleményben.

A Kolozsvár főterén álló, Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-fele részben a román és a magyar állam fizette.

Korábban Kelemen Hunor két időpontot is javasolt Fadrusz János alkotásának újraavatására: január 22-ére, a magyar kultúra napjára vagy február 23-ára, Mátyás király születésnapjára időzítette volna a szobor átadását. Az első időpontot a magyar fél elutasította. A másik időpontról Szőcs Géza magyar kulturális államtitkár a Szabadság című napilapnak azt nyilatkozta: szerinte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusa utáni időpontra kellene halasztani a szoborcsoport újraavatását. Szőcs február 27-ét vagy március 14-ét tartotta volna alkalmas időpontnak. A február végi időpont egybeesett volna az RMDSZ kongresszusával, a márciusit pedig túl későinek találta a romániai minisztérium. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS