2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Február 23-án jelképes avatóünnepséget szerveznek a Mátyás-szoborcsoportnál

2011. február 21. 15:51, utolsó frissítés: 15:55

Jelképes avatóünnepséget szerveznek az erdélyi magyar történelmi egyházak és mintegy húsz erdélyi civil szervezet a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportnál, mivel a nemrég restaurált emlékmű hivatalos ünnepi újraavatására csak április elején kerül sor.


Mintegy húsz erdélyi magyar civil szervezet, az erdélyi magyar történelmi egyházak, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetei "csendes" ünnepséget szerveznek szerdán, Mátyás király születésének 568. évfordulója alkalmából, megkoszorúzva a tavaly év végén restaurált, csaknem száztíz éves szoborcsoportot.

"Legyen ez a gesztusunk, csendes ünnepségünk egyszersmind önbecsülésünknek és abbéli örömünknek is a kifejezője, hogy végre befejeződtek (három hónappal ezelőtt) és minőségükben is kielégítőek a szoborfelújítási munkálatok” – olvasható a szervezők által közzétett felhívásban. A szervezők arra kérik a romániai magyarságot, a résztvevőket, „szívükben, lelkükben vegyék át, avassák fel újra” a magukénak vallott Fadrusz János-alkotást.

A magyar és a román állam által közösen restaurált szobor hivatalos újraavatására több időpontjavaslat visszautasítása után április 2-án vagy 3-án kerül sor, mivel a romániai kulturális minisztérium és a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériuma abban egyezett meg, hogy a hivatalos ünnepséget április első hétvégéjén tartják meg.

Január 20-án egy flashmobon már jelképesen újraavatták kolozsvári lakosok a Mátyás-szoborcsoportot, válaszként a politikum általi elodázásra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS