2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Folytatják a tiltakozást az egyetemisták

2011. március 07. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Az oktatási szaktárca székhelye előtt fejezik ki mától elégedetlenségüket a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségéhez (ANOSR) tartozó egyetemisták: meghatározatlan ideig állnak sztrájkőrséget, pontosabban addig, amíg érvényt szereznek követeléseiknek.


Az egyetemisták már egy hete tiltakoznak, mert az új oktatási törvény kiszorította őket az egyetemek döntéshozó testületeiből, így például rektorválasztáskor már nem hallathatják hangjukat. Korábban képviselőik a felsőoktatási intézmények döntéshozó testületeinek 25%-át képezték.

Ma az oktatási minisztérium székháza előtt várhatóan 400 egyetemista fog tüntetni, tegnap Temesvárról, Nagybányáról, Konstancáról, Galacról, Iasiból és Petrozsényből is érkeztek ANOSR-tagok.

Daniela Alexe, az érdekvédelmi ernyőszervezet elnöke elmondta, a diákok nem tűrhetik el azt, hogy a döntéshozó fórumokban ne vehessenek részt képviselőik - ez egy korábban elnyert jog, aminek beszüntetését senkitől nem fogadhatják el. Az órákon való részvétel kötelezővé tételéről elmondta, ennek a rendelkezésnek a meghozatalához olyan egyetemi káderek járultak hozzá, akik nem képesek a hallgatók igényeinek megfelelően alakítani a módszerüket.

Egy hetes konzultációt követően a diákok múlt hétfőn, japánsztrájkkal kezdték el a tiltakozás-sorozatukat. Kedden lepedőket tettek ki a bentlakások ablakába, másnap molinókat függesztettek ki a bentlakások, az étkezdék és az egyetemek épületeire, majd csütörtökön "hazai" - savanyú uborkát, szalámit, zakuszkát és szalonnát tartalmazó élelmiszer-csomagot küldtek Daniel Funeriu tárcavezetőnek. (antena 3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS