2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Vasutasok parkjában folytatott munkálatok leállítására szólít fel a Területi Műemlékvédelmi Bizottság

2011. március 17. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

A Területi Műemlékvédelmi Bizottság mai közleményében a civil társadalom jelzéseire, valamint a Bizottság egyes tagjainak megállapításai nyomán állást foglalt a kolozsvári Vasutasok parkjával kapcsolatosan. A Bizottság megállapítása szerint a park a „Kolozsvár történelmi központjának együttese” címet viselő műemlék részét képezi. A két világháború között létesített parkot annak idején a vasúti társaság alkalmazottainak lakónegyedével együttesen alakították ki.

A park területén jelenleg történő fakivágásokat, útépítéseket, ásatásokat az 50/1991-es törvény 3. cikkelyének b) pontja szerint építkezési engedély kibocsátása után lehetne csak folytatni.

A közlemény szerint a Területi Műemlékvédelmi Bizottsághoz ezidáig semmilyen jóváhagyási kérelmet nem nyújtottak be. A műemlékek védelmére vonatkozó 422/2001-es törvény 54. cikkelyének 1. bekezdése értelmében az engedély nélküli teljes vagy részleges tönkretétele bűncselekménynek minősül. Emiatt a bizottság az illegális munkálatok azonnali leállítását követeli, amíg egy rendbetételi tervet a hatályban levő törvények szerint jóvá nem hagynak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS