2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Várhatóan Emil Boc is eljön a Mátyás-szobor avatóünnepségére

2011. március 31. 11:57, utolsó frissítés: 11:58

Várhatóan Emil Boc miniszterelnök is eljön a Mátyás szoborcsoport szombati, hivatalos avatóünnepségére. Kelemen Hunor művelődési tárcavezető kérdésünkre elmondta, nagyobb annak az esélye, hogy a kormányfő megtiszteli jelenlétével a rendezvényt, mint annak, hogy távol marad, noha végleges válasz a délután folyamán várható.


A Magyar Köztársaság és Románia kormánya azonos mértékű finanszírozásának köszönhetően felújított szoborcsoport hivatalos átadása holnapután 14 órakor kezdődik Kolozsvár Főterén, ahol a helyi önkormányzat vezetői köszöntik az egybegyűlteket.

A román kormány részéről ünnepi beszédet mond Emil Boc miniszterelnök, Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Vasile Timiș államtitkár.

A magyar kormány részéről felszólal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és Szőcs Géza államtitkár.

Beszédet mond továbbá Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői áldást mondanak a szoboravatón, az ünnepi program során fellép a hóstáti kórus és reneszánsz táncokat ad elő a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tánckara. Az ünnepséget koszorúzás zárja. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS