2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Krónika szerint ügyészségi vizsgálat folyik Olosz Gergely ellen, a képviselő perrel fenyeget

2011. április 09. 10:35, utolsó frissítés: 13:33

Több mint félmillió euró csúszópénz elfogadásával gyanúsítja Olosz Gergelyt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) - legalábbis így értesült a Krónika.

A napilap pénteki számában "megbízható forrásokra" hivatkozva tudni véli: az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője még évekkel ezelőtt az Országos Energiaszabályozó Hatóság elnökeként vette át az összeget annak fejében, hogy közbenjárjon egy cég érdekében, s hogy hozzájuttassa a társaságot az elektromos energia forgalmazási jogához.

A lap szerint a kenőpénzt a cég egy Seychelles-szigeteki számláról utalta át egy Bécsben működő tanácsadói cégnek, majd onnan továbbították az energiaszabályozó hatóság elnökéhez. A csúszópénz összértéke mintegy félmillió euró. A Krónika úgy tudja, Olosz Gergelyt a vesztegető cég tulajdonosai jelentették fel a nyomozó hatóságnál, amely évek óta gyűjti a bizonyítékokat az ügyben. A lap szerint az ügyészség már elrendelte a politikus-vállalkozó vagyonának zárolását.

Szemenszedett hazugságnak, alaptalan rágalomnak minősíti Olosz Gergely a Krónika közlését.

Közleményében a vállalkozó-politikus követeli, hogy válaszát az erdélyi napilap tegye közzé. "Mindez szemenszedett hazugság, alaptalan rágalom" - szögezi le reagálásában az érintett, aki azt vallja: nem létezik ilyen eljárás, soha nem kért vagy kapott csúszópénzt, ezzel sosem gyanúsították. Megjegyzi, hogy a Krónika semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik, nem hivatkozik hivatalos forrásra, illetőleg hatóságra. A "megbízható forrásokra" támaszkodó közlést "hazugságon alapuló aberrációnak" nevezi a képviselő.

"Minősíthetetlen eljárásuk, illetőleg aljas módon elkövetett rágalmazásuk súlyosan sért becsületemben, amiért jogi úton fogok elégtételt követelni" - figyelmezteti a lapot Olosz Gergely.

Az RMDSZ 34 éves, közgazdász végzettségű parlamenti képviselője a törvényhozási tevékenység előtt jelentős állami intézményeket irányított. Eszerint 2005 és 2007 között betöltötte az Országos Urántársaság elnök-vezérigazgatói tisztségét, 2007-ben két hónapig – ugyancsak az RMDSZ kormányzati pozíciójának köszönhetően – vezette az Országos Gázárszabályozó Hatóságot, majd az év májusában átvette az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) irányítását, és ezt a feladatot 2008 novemberéig látta el. Ennek éléről Olosz parlamenti képviselői mandátumából fakadó összeférhetetlenség miatt mondott le.

Olosz Gergely kilenc kereskedelmi társaságban birtokol részvényeket, ezek közül több cég áll szerződéses viszonyban állami vállalatokkal. Tavaly novemberben kiállított vagyonnyilatkozata értelmében a Kovászna megyei politikus több tíz hektár mezőgazdasági, valamint belterület tulajdonosa Háromszéken, ingatlant birtokol Budapesten és Pécsett, lakóházakat és üzlethelyiségeket Sepsiszentgyörgyön, emellett két személygépkocsija van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS