2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár alpolgármestere visszahelyezné a Funar-táblát Mátyás király szobrára

2011. április 20. 18:38, utolsó frissítés: 18:38

Radu Moisin, Kolozsvár alpolgármestere visszahelyezné a nemrég felújított kolozsvári Mátyás király szoborcsoport fő alakjának talapzatára azt a román nyelvű táblát, amelyet Gheorghe Funar egykori nacionalista polgármester idején helyeztek el törvénytelenül - írta a Krónika napilap.

A lap szerint a PDL színeit képviselő alpolgármester azt tervezi, hogy az illetékes műemlékvédelmi bizottság jóváhagyásával visszahelyezteti a szobor talapzatára vagy annak környékére azt a táblát, amely Nicolae Iorga egykori történésznek egy Mátyás királyra vonatkozó mondatát tartalmazza. A feliraton a következő mondat olvasható: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Ezt a táblát a szobor restaurálása alkalmából távolították el a talapzatról. A munkálatok befejezése után nem helyezték vissza, ugyanis ez a felirat törvénytelenül került a szoborra Gheorghe Funar nacionalista polgármester kezdeményezésére.

László Attila, a város másik alpolgármestere és Molnos Lajos önkormányzati képviselő egybehangzóan úgy nyilatkoztak a Krónikának, hogy teljesen esélytelen Moisin próbálkozása. A tábla visszahelyezéséhez ugyanis a megyei, illetve az országos műemlékvédelmi bizottság engedélyére is szükség van.

László szerint "gyakorlatilag nulla" annak a valószínűsége, hogy Virgil Pop, a Kolozs megyei műemlékvédelmi bizottság elnöke zöld jelzést adjon a Nicolae Iorga-idézetet tartalmazó táblának. A műépítész ugyanis korábban úgy nyilatkozott: olyan kiállítást tervez, ahol hamis történelmi állításokat tartalmazó táblákkal mutatja be egy letűnt korszak butaságait, köztük a szóban forgó Iorga-idézettel.

A Mátyás király szoborcsoport restaurálása tavaly év végén fejeződött be, a munkálatokat a román és a magyar állam közösen finanszírozta fele-fele arányban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS