2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre nem tudni, hogy visszahelyezik-e vagy sem a Iorga-feliratot tartalmazó táblát a Mátyás-szoborra

2011. április 22. 11:21, utolsó frissítés: 12:03

A kolozsvári polgármesteri hivatalban nem tárgyaltak arról, hogy visszahelyezzék-e a Mátyás király szoborcsoport talapzatára azt a táblát, amely egy Nicolae Iorga vitatott megállapítását tartalmazza - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek László Attila alpolgármester.

Az elöljáró azt követően nyilatkozott, hogy Radu Moisin, a város másik alpolgármestere kijelentette: a polgármesteri hivatal kérvényezni fogja a Kolozs megyei Műemlékek és Történelmi Lelőhelyek Területi Felügyelőségél a szóban forgó felirat visszahelyezését a szoborcsoport fő alakját tartó talapzatra vagy a szobor közelébe.

Ez a felirat Nicolae Iorga történész Mátyás királyról szóló megállapítását tartalmazza. A táblán a következő mondat olvasható: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

László Attila elmondta, hogy ezt a táblát először a szélsőségesen nacionalista és fasiszta eszméket valló, a két világháború között tevékenykedő Vasgárda tagjai helyezték fel a szobor talapzatára 1932-ben. Az 1940-es magyar bevonulás után eltávolították a táblát, majd 1992-ben Gheorghe Funar volt polgármester kezdeményezésére került ismét vissza a szobor talapzatára. A feliratot a szoborcsoport tavaly befejeződött restaurálása nyomán távolították el a talapzatról.

Adrian Borda műépítész, a Kolozs megyét is magában foglaló romániai regionális műemlékvédelmi bizottság tagja az MTI-nek elmondta, hogy a legutóbbi ülésükig nem kaptak a tábla visszahelyezésére vonatkozó megkeresést.

A műépítész személyes véleményének is hangot adott. Elmondta: szerinte kicsi a valószínűsége annak, hogy a bizottság jóváhagyja a tábla visszahelyezését, hiszen Funar annak idején műemlékvédelmi és építkezési engedély nélkül, tehát törvénytelenül helyezte el a talapzatra a feliratot. Borda szerint a bizottság ugyanis már akkor sem értett egyet ezzel az ötlettel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS