2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás-szobor: az Országos Műemlékvédelmi Bizottságnak kell a Funar-tábla visszahelyezéséről döntenie

2011. április 22. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Megkeresésünkre Virgil Pop, a Kolozs Megyei Műemlékek és Történelmi Lelőhelyek Területi Felügyelőségének titkára elmondta, bár egyelőre a Polgármesteri Hivatal nem kérte hivatalosan a testülettől a Nicolae Iorga-feliratot tartalmazó nacionalista hangvételű tábla visszahelyezésének jóváhagyását, ez nem is lényeges.

A szakember elmondta, mivel a szobor A kategóriájú besorolású műemlék, tehát legszigorúbb műemlékvédelmi előírások érvényesek rá, ezért a kérdésben való döntéshozatal az Országos Műemlékvédelmi Bizottság hatáskörébe tartozik.

Virgil Pop hangsúlyozza, a döntést annál is inkább az országos bizottság asztala, mert nemrég fejeződtek be a restaurálási munkálatok, amelyeket éppen ez a testület hagyott jóvá. Egyébként a táblát Gheorghe Funar korábbi nacionalista nézeteket valló polgármester illegálisan, engedély nélkül helyezte ki a szobor talapzatára. A táblán ez az idézet volt olvasható Mátyás királyról: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS