2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

3 hónapon belül dönt a MÚRE etikai bizottsága az ETV vs. Krónika ügyben

2011. május 04. 17:12, utolsó frissítés: 2011. május 11. 10:36

Az Erdélyi Magyar Televíziót (ETV) működtető Janovics Jenő Alapítvány ügyvezető igazgatója, Szepessy Előd nem pénzbeli, hanem morális kártérítésben reménykedik, így nem a bíróságon kért elégtételt, hanem a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének sajtóetikai ügyeket elbíráló Becsületbíróságához fordult a Krónikában közölt véleményanyagok kapcsán.


Az ügyvezető igazgató a Krónika újságírója, Rostás Szabolcs által írt, Monopolpénzek című publicisztika ellen emelt kifogásokat.

Rostás véleményanyagában az RMDSZ-t teszi felelőssé az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum "tetszhalottá válásáért", majd kijelenti: "tanulságos volna megtudni azt is, pontosan hány százmillió forint vándorolt át a határon az elmúlt években az RMDSZ által gründolt, a profizmus és a nézettség tekintetében ugyanvalóst nem a szakma csúcsát hódítgató Erdély Tv alapítására, működtetésére".

Szepessy kérdésünkre elmondta, azt szeretné, ha a MÚRE becsületbírósága arról hozna ítéletet, hogy Rostás írása szakmailag megfelel-e vagy sem az újságírói etikai kódexnek.

Maksay Magdolna, a MÚRE Becsületbíróságának elnöke kérdésünkre elmondta, már kinevezte a három tagból álló, ez üggyel foglalkozó etikai bizottságot. A testület tagjai a dokumentációt is megkapták. A testület az elkövetkező három hónapban fog döntést hozni az ügyben. (hírszerk.)


[UPDATE, 11.5.2011] A MÚRE Becsületbíróságának titkára május 10-én jelezte, hogy a címben szereplő állítás éves, ugyanis az Etikai Biozttság nem 90, hanem 30 napon belül dönt. Az erre vonatkozó helyesbítés itt olvasható, a Transindex felelős szerkesztőjének válasza pedig itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS