2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

40 éve elkobozott iratok kerültek vissza az Erdélyi Református Egyházkerülethez

2011. május 10. 18:54, utolsó frissítés: 18:58

1971-ben a Román Nemzeti Múzeumba szállított levéltári dokumentumokat szolgáltattak vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek - jelentette be ma, Kolozsváron egy sajtótájékoztató keretében Dr. Sipos Gábor egyetemi docens, a levéltár vezetője és Ősz Sándor Előd levéltáros.


Elhangzott, 1970-1971-ben a Román Nemzeti Múzeum alapításakor nemcsak a megyei múzeumok értékesebb tárgyait szállították Bukarestbe, hanem egyházi intézményeket is arra kényszerítettek, hogy „helyezzék letétbe” kulturális örökségnek számító értékeiket a múzeumba. Így került az Erdélyi Református Egyházkerület Központi Gyűjtőlevéltárában őrzött hat igen értékes irat 1971 márciusában Bukarestbe.


"Az iratok visszaszolgáltatását 1978 óta folyamatosan kéri Egyházkerület. A múlt rendszerben válaszra sem méltatták a kéréseket, az 1990-es években is elutasították őket. Az 182/2000-es törvény 99. cikkelye hozott áttörést a kérdésben. Ezt követően csupán a bürokrácia rögös útjait kellett végigjárni. Az iratok, amelyek negyven évig a Román Nemzeti Múzeum raktárában aludták csipkerózsika-álmukat, 2011. május 6-án ténylegesen visszakerültek Egyházunk levéltárába, és újra bekerülhettek abba a gyűjteménybe, ahonnan 1971-ben – minden szakmai szempontot mellőzve – kiszakították őket" - áll Sipos és Ősz által aláírt, a sajtótájékoztatóról beszámoló közleményben.

"Köszönettel tartozunk Kelemen Hunor kulturális miniszternek és Hegedűs Csilla miniszteri tanácsosnak a közvetítésért, illetve Ernest Oberländer-Târnoveanunak, a Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatójának a gyors és korrekt ügyintézésért" - áll még a dokumentumban.

Az aláírók szerint az iratok visszaszolgáltatása a kommunizmus újabb hibájának a kiküszöbölését jelenti, hiszen az iratokat egyetlen napra sem állították ki, elszállításuk csupán a diktatúra erődemonstrációja volt.

Továbbá arról számolnak be, hogy a Református Egyházkerület Levéltárának képviselői május 6-án több mint egy órán át tárgyaltak a Román Nemzeti Múzeum igazgatójával, ahol több, a jövendőben megvalósítandó projekt (pl. református egyház történetét bemutató kiállítás Bukarestben) ötlete is felmerült.

"Egyházunk mindaddig partnernek tekinti az állam minden kulturális értéket őrző intézményét, amíg ez az együttműködés szakmai alapokon nyugszik, és mindkét fél érdekeit egyaránt szolgálja" - közlik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS