2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: bűncselekmény lehet a falopás

2011. május 18. 15:23, utolsó frissítés: 16:53

Az illegális erdőirtások, falopások mértékének csökkentésével kapcsolatosan tavaly márciusban kértem legelőször a Belügyminisztérium segítségét. Ezt követően az Országos Rendőrfőfelügyelőség szakembereivel közösen kidolgoztunk egy közös ellenőrzési akciótervet, amely 2010 óta működik – mondta Borbély László május 18-án, a belügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten.

2011-ben az országos ellenőrzési akciók során az ellenőrző szervek több mint 193 millió lej értékben róttak ki büntetéseket és 3.403 bűnügyi aktacsomót eszközöltek, melyből jelenleg 2.300-at jutattak el az ügyészséghez. A vizsgálatok eredményként a hatóságok idén összesen 30.889 köbméter fa-árut koboztak el.

Az illegális erdőkivágás megállítása érdekében tavaly módosítottuk az erdőgazdálkodással kapcsolatos jogszabályokat. Elsősorban megnöveltük a bírságok értékét, kibővítettük a bírságolható cselekedetek területét és az ellenőrző, büntető szervek körébe bevontuk a csendőrséget, a határőrséget, valamint a vészhelyzeti felügyelőséget (ISU) – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hamarosan a parlament asztalára kerül egy olyan tervezet, amely bűncselekménynek minősíti majd azt is, ha valaki 5 köbméternél kevesebb fát vág ki vagy szállít törvénytelenül – jelentette be a miniszter. Remélhetőleg ez a szigorítás nagymértékben fogja csökkenteni az illegális erdőkivágások mértékét – mondta.

A miniszter véleménye szerint további gondot jelent, hogy az erdőtulajdonosoknak nincs pénzük, hogy fizessenek az erdejük őrzéséért, védéséért, ezért van az, hogy az illegális erdőkivágások rendszerint magánkézben levő erdőkben történnek. (hírszerk./sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS