2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás-szobor: a polgármesteri hivatal tud a bronzplakett elhelyezéséről

2011. május 24. 13:21, utolsó frissítés: 2011. május 25. 10:23

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere tagadta, hogy a Mátyás-szoborcsoport előtt megjelenő bronzplakettet - rajta a Iorga-idézettel - a polgármesteri hivatal tudtával helyezték volna a talapzat előtt levő gyepre.

2008. augusztus 18-án a polgármesteri hivatal építkezési engedélyt bocsátott ki a szoborcsoport restaurálása, javítása és konszolidálása érdekében. Az engedély többek között jóváhagyta egy bronztábla kihelyezését, amelyen a szobor történetének főbb mozzanatairól szóló információ szerepelhet.

Update: A talapzat előtti gyepen jelenpillanatban két, egy patinás bronztábla és egy egy másik fémtábla fekszik. Az előbbin románul, magyarul, németül és angolul a következő felirat szerepel: Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902 október 12-én.

A másik tábla kizárólag román nyelvű, rajta a felirat: "1932 - a szobor talapzatára egy, Nicolae Iorgától, a nagy történésztől származó idézet került:

A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.

2010 - restauráláskor megtartották a Fadrusz János által elhelyezett Mathias Rex-# feliratot a szoborcsoporton, amellyel az alkotó megnyerte a 1894-ben kiírt pályázatot" - áll a táblán.

>> A tervrajz itt tekinthető meg >>

A néhány perce érkezett sajtóközlemény szerint az informatív bronztáblát az építőcég tette ki a múlt hét végén.

Egyébként László Attila is elismerte, hogy egy tábla jóváhagyását előírja a restaurálási terv, erre engedély is létezik, azonban a tervben nem szerepel egynél több ilyen tábla kihelyezése. Oana Buzatut, a polgármesteri hivatal szóvivőjét mindeddig nem sikerül elérnünk. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS