2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Iorga-felirat eltávolítására szólította fel a kolozsvári polgármesteri hivatalt Kelemen

2011. május 24. 16:07, utolsó frissítés: 2011. június 16. 14:23

A Iorga-féle feliratot tartalmazó tábla eltávolítását kérte a Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium a Kolozsvári polgármesteri hivataltól - tudtuk meg Kelemen Hunor tárcavezetőtől.

Jelen pillanatban a kolozsvári Főtéren álló szoborcsoportot övező gyepen két tábla fekszik. A tervrajzban feltüntetett helyen a Iorga-idézet, tőle jobbra a négy nyelvű tábla helyezkedik el.

Utóbbin román, magyar, német és angol nyelven a következő felirat szerepel: Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902. október 12-én.

A másik tábla kizárólag román nyelvű, rajta a felirat: "1932 - a szobor talapzatára egy, Nicolae Iorgától, a nagy történésztől származó idézet került:

A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.

2010 - restauráláskor megtartották a Fadrusz János által elhelyezett Matthias Rex-# feliratot a szoborcsoporton, amellyel az alkotó megnyerte az 1894-ben kiírt pályázatot" - áll a táblán.

"A tervek és az engedély szerint, valamint többek között Apostu kézjegyét is tartalmazó, hozzánk eljuttatott átiratban egy 4 nyelvű tábla elhelyezésére vonatkozó kitétel szerepel" - mondta el a miniszter, aki kérte a kolozsvári polgármesteri hivataltól a Iorga-idézetet tartalmazó tábla eltávolítását, amelynek a helyébe a négy nyelvű táblának kell kerülnie, amint azt a tevrajz is előírja.

Kelemen kijelentette, amennyiben a polgármesteri hivatal nem siet eljárni, úgy a rendőrséghez fordul - hiszen egy A kategóriájú műemlékről van szó. "Az, aki az éj leple alatt, vagy hajnalban ilyet tesz, az becsületes szándékkal nem járhat el - sommázott, hozzátéve, hogy a polgármesteri hivatal ferdít, amikor azt nyilatkozza, hogy a négy nyelven feliratozott plaketten kívüli egyéb feliratozásra létezik engedély. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS