2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EMNT a Iorga-idézetet tartalmazó tábla eltávolítását követeli

2011. május 24. 17:21, utolsó frissítés: 17:25

Nyílt levelet intézett Kolozsvár polgármesteri hivatalához és a város rendőrségéhez és csendőrségéhez a Mátyás-szoborcsoport elé elhelyezett Iorga-idézet ügyében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében Gergely Balázs közép-erdélyi régióelnök és Csigi Levente, a Kolozs megyei szervezet elnöke.

"Megütközéssel vettük tudomásul, hogy Mátyás király kolozsvári lovas szobrának talapzatán engedély nélkül újból elhelyeztek egy, a történelmi valóságot elferdítő és a magyarságot sértő feliratot tartalmazó bronztáblát, valamint hogy a város bejáratainál eltűntek az érkezőket románul, magyarul, németül, angolul és franciául üdvözlő, alig egy nappal korábban felszerelt feliratok" - áll a levélben.

Az aláírók állásfoglalásukban azt írják, a törvénysértések egyben nyilvánvaló provokációk, amelyek az 1990 márciusában Marosvásárhelyen kirobbant súlyos nemzetiségi zavargások kiváltó okaira emlékeztetnek.

"Súlyosbítja a helyzetet az a körülmény, hogy az illetékes hatóságok az azonnali és határozott fellépés helyett tétlenül szemlélik az eseményeket, ezáltal hallgatólagosan járulva hozzá - akárcsak Marosvásárhely tragikus emlékezetű márciusán - a feszültség fokozásához és a helyzet elmérgesedéséhez" - fogalmaznak, egyúttal határozottan visszautasítják és elítélik ezeket a cselekedeteket, továbbá követelik a Mátyás-szoborcsoport talapzata elé elhelyezett, a Iorga-idézetet tartalmazó bronztábla azonnali eltávolítását, a város bejáratainál az érkezőket üdvözlő ötnyelvű táblák visszahelyezését, valamint a két nyilvánvaló bűncselekmény elkövetőinek felderítését és felelősségre vonását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS