2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás-szobor: nem akarja eltávolítani a Iorga-feliratot Sorin Apostu

2011. május 25. 10:18, utolsó frissítés: 12:26

Nem fogja eltávolítani a kolozsvári polgármesteri hivatal a Iorga-féle feliratot a Mátyás-szoborcsoport előtt levő füves részről, noha maga Kelemen Hunor kulturális miniszter szólította fel erre az intézményt.

Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője kijelentette, a hivatal nem távolítja el a bronzplakettet, mert ennek elhelyezését előírja a minisztérium által jóváhagyott restaurálási terv.

Buzatu szerint azon a restaurálási terven, amelyet a minisztérium illetékesei is aláírtak, az áll, hogy ki kell helyezni egy informatív jellegű táblát. "Úgy gondolom, hogy Kelemen Hunor minisztert nem tájékoztatták megfelelően, hiszen a terven nyilvánvalóan szerepel egy bronztábla, a dokumentumon pedig megjelenik a megrendelő aláírása és pecsétje" - így a szóvivő.

A polgármesteri hivatal által jóváhagyott, Kolozsi Tibor szobrászművész által elkészített javaslatban a plakettnek nemcsak a pontos helyét - azaz a szobor előtti központi részt - jelölte meg, de a többnyelvű szöveget és ennek a betűtípusát is feltüntette. A javasolt betűtípus az antiqua, a négy nyelvű - román, magyar, német és angol - szöveg a következő: Mátyás király lovasszobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902 október 12-én.

Ebben a javaslatban tehát nem szerepel a Iorga-idézet. A javasolt bronzplakettet már a szobor felavatását megelőzően elhelyezték, a terv pedig nem enged teret egy második plakett elhelyezésének.

>> A dokumentum itt olvasható >>


Jelen pillanatban a központi helyen a Iorga-féle felirattal ellátott tábla helyezkedik el, ettől jobbra fekszik a négy nyelven feliratozott bronzplakett. Tegnap Kelemen Hunor miniszter azt nyilatkozta a Transindexnek, hogy amennyiben a polgármesteri hivatal nem tesz eleget a felszólításának, úgy rendőrséghez fordul. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS