2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szőcs Géza szellemi és politikai rongálásnak nevezte a Iorga-idézet kihelyezését

2011. május 25. 12:26, utolsó frissítés: 12:27

Szellemi és politikai rongálásnak nevezte Szőcs Géza Magyarország kulturális államtitkára azt, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal a Iorga-idézetet megjelenítő táblát helyezett el a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport esztétikai terébe.

A magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára a Szabadság kolozsvári napilapnak nyilatkozott. Elmondta: a magyar kormány, mint a Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatainak társfinanszírozója elvárja, hogy ne kerüljön olyasmi a szoborra, amiről őt előzetesen nem tájékoztatták, és amivel aligha értene egyet, hiszen kontextusból kiragadott feliratról van szó.

Leszögezte: az eset miatt a magyar kormány egészen biztosan nem kívánja visszafizettetni a restaurálásra adott összegeket, hiszen Fadrusz János munkájának a megmentéséről volt szó, amikor anyagilag támogatták a műalkotás felújítását.

"Sajnálatos viszont az, hogy brutális beavatkozás történik a szobor esztétikai terébe, amely legalább olyan ártalmas, mint a rozsda száz év alatt elvégzett munkája, csak ez egyfajta szellemi és politikai rongálás" - hangsúlyozta az államtitkár.

Rámutatott: egyetlen egy műtárgy esetében sem engedhető meg, hogy hozzátoldjanak valamit, még ha csak a talapzatára is, illetve többet akarjanak elmondani róla, mint amennyit a szobrász vagy a festő közölni akart. Szőcs Géza a legbarbárabb és leggyermetegebb lépésnek tartja azt, hogy egy műtárgyba "behatoljanak" politikai üzenetekkel - olvasható a Szabadságban. (szabadság/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS