2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás-szobor: továbbra sem akarja eltávolítani a Iorga-feliratot Apostu

2011. május 26. 15:14, utolsó frissítés: 15:18

A kolozsvári polgármesteri hivatal a kulturális miniszter és a Kolozs Megyei Műemlékek és Történelmi Lelőhelyek Területi Bizottságának felszólítása ellenére sem hajlandó eltávolítani a Mátyás-szoborcsoport elé tett, a Nicolae Iorga történésztől származó idézetet tartalmazó bronztáblát.

A Transindex megkeresésére Kelemen Hunor tárcavezető tegnapelőtt azt nyilatkozta, rendőrséghez fordul, amennyiben a vitatott idézetet megjelenítő táblát nem távolítja el a polgármesteri hivatal. A tárcavezető szándékát egy hivatalos dokumentumban is közölte Sorin Apostu polgármesterrel.

Kelemen emlékezteti Apostut, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal által megrendelt és az Országos Műemlékvédelmi Bizottság által jóváhagyott restaurálási terv szerint a szoborcsoport elé egyetlen egy bronzplakett kerülhet, amelyen a következő feliratnak kell állnia: Mátyás király lovasszobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902 október 12-én.

Apostu viszont tegnapi sajtótájékoztatóján tagadta, hogy bármiféle felszólítást kapott volna a minisztertől - írja a Krónika napilap. (mti/hírszerk./krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS