2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly Csaba bocsánatkérésre szólítja fel Dorin Floreát

2011. június 21. 17:03, utolsó frissítés: 17:07

A legutóbbi, 2010-es esztendőre vonatkozóan az Országos Statisztikai Hivatal által mért adatok szerint az egy főre jutó GDP Hargita megyében 4308 euró, míg Maros megyében ez a szám 4135 euró, tehát csaknem 200 euró a kettő közti különbség Hargita megye javára – hívja fel a figyelmet Borboly Csaba legfrissebb, június 21-i blogbejegyzésében. Hargita Megye Tanácsának elnöke ezzel Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea nemrég tett kijelentésére reagált, mely szerint Maros megye nem társulna két szegényebb megyével, vagyis Hargitával és Kovásznával, hogy egy fejlesztési régiót alkossanak. Borboly Csaba azt is kiemeli a felmérésből, hogy Kovászna megyében a 2010-es GDP majdnem azonos a Maros megyeivel, 4048 euró.

A tanácselnök a blogbejegyzéséhez hozzáfűzve azt nyilatkozta, hogy szerinte Dorin Florea vagy szándékosan hazudott, vagy csak tájékozatlan volt, és hivatalos bocsánatkérésre szólítja fel a marosvásárhelyi elöljárót.

„2008 óta elindultunk a fejlődés útján, és ezen az úton kell továbbhaladnunk” – jelentette ki Borboly Csaba.

A blogban leszögezi: „…ha fejlettségről meg úgymond gazdasági mozgáskorlátozottságról akarunk beszélni, akkor ezt meg lehet tenni, de fordított irányban. Azaz ha a három székelyföldi megyét vesszük, akkor nem Maros, hanem Hargita kellene üljön a magas lovon, de nem tesszük, mert érdekeink közösek, és a GDP-adatok meg a történelmi, kulturális és mindenféle mutatók egyértelművé teszik, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye, tehát a hellyel-közzel a történelmi Székelyfölddel megegyező térség egy fejlesztési régióba tartozik.”

A megyei tanács elnöke hozzáteszi: Hargita megye úgy képes erre a teljesítményre, hogy itt nincsenek GDP-produkáló nagyvállalatok, mint mondjuk Brassó, Szeben vagy Maros megyében. „És ez az igazán fontos dolog, mert azt jelenti, nálunk nem a gyárosok, a multik termelik a GDP-t, hanem a kis- és középvállalkozások. És ez a jövő, nem a nagy gyárak, amelyek ma itt vannak, holnap meg Kínában landolnak” – írja Borboly Csaba. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS