2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új hatásköröket vállalhatnak át a kormánytól az önkormányzatok

2011. július 11. 17:56, utolsó frissítés: 18:02

Ma első ízben ült tárgyalóasztalhoz a PDL és az RMDSZ képviselőiből álló közigazgatási reformbizottság. Az RMDSZ-t Seres Dénes, Lakatos Péter, Verestóy Attila parlamenti képviselők, illetve Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere képviselte.


Megkeresésünkre Antal Árpád elmondta, az első ülésen az elveket szögezték le: "Mindenki egyetért azzal, hogy az államapparátust le kell építeni, fel kell gyorsítani a decentralizációt. Az RMDSZ álláspontja szerint minden olyan hatáskört át kell adni a helyi önkormányzatoknak, aminek ezek eleget tudnak tenni. Amit az önkormányzatok nem tudnak megoldani, azt a megyei önkormányzatoknak kell átadni, ugyanennek kell történnie a megyei önkormányzatok és a kormány esetében is" - vázolta az RMDSZ álláspontját Antal.

Elmondta, a PDL bizottsági tagjai a decentralizációt régiósítás révén képzelik el, tehát meglátásuk szerint egy nagyobb közigazgatási egységhez kellene kerülniük a különböző intézményeknek és a járulékos hatásköröknek.

Antal szerint probléma forrása lehet, ha az önkormányzatokhoz leosztott hatáskörök mellé nem rendelnek elegendő anyagi erőforrást. Elmondta, polgármesterként tisztában van azzal, hogy a helyi önkormányzatok tartanak a decentralizációtól, hiszen az elmúlt négy évben több példa is született arra, hogy a kormány bizonyos, helyi szintre kiosztott alapokat visszakért.

Hozzátette, két hét múlva ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, ezen a találkozón részt vesznek a Belügyminisztérium képviselői és magát a tárcavezetőt is meghívták. A következő két hétben a Belügyminisztérium konzultál a tárcákkal, és az önkormányzatok is tanácskoznak. Előbbiek arról folytatnak párbeszédet, hogy milyen hatásköröket adnának át, illetve utóbbiak eldöntik, hogy mit vállalnának át a tárcáktól. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS