2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EMNT: akadályozza meg az RMDSZ a MOGYE törvénytelen Egyetemi Chartájának jogerőre emelését

2011. augusztus 11. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége (EMNT) aggodalommal követi a felsőoktatásban zajló folyamatok alakulását, és sajnálattal állapítja meg, hogy a sokat dicsért új tanügyi törvény a magyar oktatási autonómia helyett ellentmondásos, a rosszindulatú értelmezéseknek kedvező helyzeteket teremt, és ellehetetleníti az önálló magyar karok létrehozását az állami egyetemeken, olvasható a szervezet sajtóközleményében.


Az EMNT megdöbbenésének ad hangot a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) esetében, ahol a magyar oktatók és hallgatók példás összefogása és tiltakozása ellenére az egyetem Szenátusának többségi része – saját szabályainak felrúgásával – olyan Egyetemi Chartát fogadott el, amely még az eddigi helyzethez képest is visszalépést jelent.
A szervezet vezetői a MOGYE többségi vezetőinek “szűklátókörűségét és törvénybe ütköző szabálytalanságait” határozottan elítélik, és felszólítják az RMDSZ vezetőségét, hogy kormányzati eszközei birtokában akadályozza meg a MOGYE törvénytelen Egyetemi Chartájának jogerőre emelését.

Az EMNT azt is kéri, hogy az RMDSZ tegye koalíciós szerepvállalása fennmaradásának feltételévé az állami egyetemek magyar tagozatainak a létrehozását is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS