2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhely: több százan tiltakoztak az orvosi egyetem új chartája ellen

2011. augusztus 12. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

Több száz marosvásárhelyi tiltakozott csütörtökön a helyi Vártemplomban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a magyar oktatók kifogásai ellenére elfogadott új egyetemi charta ellen. A Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület eredetileg körmenetet akart szervezni Marosvásárhely főterén, de a polgármesteri hivatal szerint a megmozdulás etnikai feszültséget szított volna, így nem engedélyezték a felvonulást. Az eseményen valamennyi romániai magyar politikai szervezet képviseltette magát.


Ádám Valerián, a tiltakozást szervező egyesület titkára a sajtónak nyilatkozva elmondta, Budapesten átadnak a román nagykövetségen egy petíciót, amelyben az új charta ellen tiltakoznak és az önálló magyar tagozat létrehozását kérik. Az egyesület úgy tervezte, hogy a marosvásárhelyi tiltakozással egy időben tizenkét európai főváros román nagykövetsége előtt is demonstrációt tartanak. Ádám Valerián elmondta, valamennyi román nagykövetségtől azt a választ kapták, hogy a petíciót a nyári szabadságok miatt csak későbbi, egy általuk meghatározott időpontban veszik át.

A MOGYE új chartáját az egyetem szenátusa júliusban fogadta el. Az új oktatási törvény lehetővé teszi, hogy a multikulturális egyetemeken - így a marosvásárhelyi orvosin is - a tanítás nyelve szerinti önálló tagozat, vagyis magyar tagozat jöjjön létre. Az új egyetemi charta azonban a korábbinál is hátrányosabb a magyar nyelvű oktatásra nézve, ezért a magyar oktatók távolmaradással fejezték ki tiltakozásukat, ám a román többségű egyetemi döntéshozó testület így is elfogadta a szabályzatot.

A tiltakozók azt kérik Daniel Funeriu román oktatási minisztertől, hogy a szaktárca utasítsa el a charta jóváhagyását. Király András, az oktatási minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta: a tárcának még körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a charta tanulmányozására, döntés azt követően fog születni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS