2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romania libera: Băsescu hallgat a verespataki aranybánya megnyitásának kockázatairól

2011. augusztus 25. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

A România liberă című bukaresti napilap szerint Traian Băsescu államfő nem beszél a verespataki arany kitermelésével járó kockázatokról és a román államot megillető nyereség bizonytalanságáról. Az újság csütörtöki vezércikkében Sabina Fati publicista úgy véli, az államfő a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) "ügyeskedőinek" kezére játssza az Erdélyi Szigethegységben rejlő aranytartalékokat, pedig egyetlen érdemük, hogy reklámokkal megvásárolták a romániai sajtó jelentős részének hallgatását. E miatt szőnyeg alá került a téma, és senki sem feszegette, hogy a román állam miért nem akarja feloldani a titkosítás alól a kanadai Gabriel Resources-szal kötött bányakoncessziós szerződést.


Az RMGC részvényesei ugyanis adóparadicsomokban vannak bejegyezve, az anyavállalat megélhetését pedig a tőzsdei befektetők manipulálása révén biztosítja, utal a publicista arra, hogy a román hatóságoknak a bányaprojekttel kapcsolatos kedvező nyilatkozatai hatására nő a vállalat részvényeinek értéke, ellenkező esetben pedig csökken. A cikkíró szerint félő, hogy az ilyen adóparadicsomokban bejegyzett részvényesi körrel a vállalat nyomtalanul eltűnik, és az esetleges környezeti károkért nem lesz, akit felelősségre vonni.

Az újságíró az államfő által említett román aranytartalékok növelésének fontosságát csak ürügynek tekinti, hiszen ha a román állam a piaci ár alatt adná el a központi banknak a Verespatakon kitermelt nemesfémet, az illegális állami támogatásnak minősülne, piaci áron viszont a jegybank bárhonnan hozzá tud jutni a tartalék növeléséhez szükséges aranymennyiséghez. A szerző szerint az államfő nem adott választ arra a kérdésre sem, hogy a román állam milyen nyereségre számíthat az üzletből, és az aranyat miért ne termelhetné ki teljes egészében a román állam. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS