2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen a Félszigeten: az RMDSZ támogatja a helyhatósági és parlamenti választások összevonását

2011. augusztus 27. 18:32, utolsó frissítés: 2011. augusztus 29. 09:03

A választási törvény módosítása, a helyhatósági és önkormányzati választások összevonása kiemelt témája lesz az RMDSZ őszi ülésszakának – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök és kulturális miniszter a Félszigeten tartott sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ három okból tudná támogatni ezt a lépést: gazdasági szempontból mintegy 30-35 millióval olcsóbb lenne így a választások megszervezése, a szavazópolgárok jobban mozgósíthatóak lennének, valamint könnyebben ki lehetne alakítani az egyforma helyi és országos koalíciókat – mondta el Kelemen.


Kiemelte viszont, hogy csak abban az esetben egyeznek bele a törvénymódosításba, ha ez arányos képviseletet biztosító szavazást garantálna. Ennek több változata lehetséges, akár a 2008 előtti megyés listás rendszerhez való visszatérés, akár egy vegyes választási rendszer kialakítása, ahol az egyéni választókerületek országos listával egészülnek ki. Ami az összevont választások időpontját illeti, célszerűbb lenne a helyhatósági választásokat későbbre tolni, ugyanis a polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők mandátumát egy egyszerű törvénymódosítással meg lehet hosszabbítani, míg a parlamenti képviselők mandátumának idejét az alkotmány szabja meg; lerövidítése pedig csak a parlament feloszlatásával lehetséges.

Kelemen Hunor a népszámlálás témájáról is beszélt, amely kapcsán kiemelte az RMDSZ azirányú tevékenységét, hogy minden magyar vállalja fel nemzetiségét a kérdőívek kitöltésekor. A népszámlálás eredményei határozzák meg az elkövetkező évtized politikai döntéseit és publikus projektjeit, ezért nagyon fontos eseménynek számít. Kelemen kifejezte abbéli reményét is, hogy az összesítés végén a magyarság arányában nem mutatkoznak változások.

Ami a számlálóbiztosokat illeti, fontosnak tartják, hogy a magyarlakta megyékben legyen magyar ajkú biztos; szeptember 15-ig még lehet jelentkezni Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, ahol nem teltek be a helyek. Szeptember 15. után az RMDSZ felvilágosító kampányba kezd, amelyben ismételten felhívják a lakosság figyelmét a nemzetiség felvállalására – mondta el a miniszter.

Kelemen Hunor a Félszigetre is kitért néhány szó erejéig elmondván, hogy a minisztérium immár második éve anyagilag is támogatja a fesztivált. Idén 160 ezer lejjel járult hozzá a szervezéshez, amely a Félsziget teljes költségvetésében nem jelent sokat, a minisztériuméban viszont igen. Kelemen elmondta, nagyon fontosnak tartja mind Marosvásárhely, mind Erdély, mind pedig az egész Románia szempontjából ezt a rendezvényt, amely mára már branddé nőtte ki magát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS