2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még egy napig lehet jelentkezni népszámlálási biztosnak

2011. szeptember 01. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Szeptember 2-ig, péntekig lehet jelentkezni népszámlálási biztosnak Kolozsváron és Kolozs megyében. Nagyon fontos, hogy minél több magyar diák, fiatal és kolozsvári jelentkezzen, mivel Kolozsvár 2002-ben is hajszállal maradt el a 20%-os, szabad anyanyelvhasználatot is jelentő küszöbtől - hívja fel a figyelmet a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) sajtóközleménye. A KMDSZ a diákokat és a fiatalokat arra buzdítja, hogy minél többen vállalják el a népszámlálási biztosi feladatokkal járó teendőket.

A népszámlálás lezárultáig a KMDSZ ideiglenes munkacsoportot fog működtetni, amely a civil, egyházi és politikai szervezetekkel együttműködve fogja felhívni a kolozsváriak és az itt tanuló diákok figyelmét a 2011-es népszámlálás jelentőségére, illetve a magyar közösséghez, nyelvhez, kultúrához és a magyar történelmi egyházakhoz tartozás fontosságára.

Talpas Botond, a KMDSZ elnöke emlékeztette a KMDSZ népszámlálásért felelős ideiglenes munkacsoportját, hogy 2002-ben még Gheorghe Funar, egykori polgármester minden eszközt megragadott annak érdekében, hogy szépítsen az arányokon, akkor alig voltak magyar számlálók. Az akkori esettel ellentétben most a magyaroknak lehetőségük van több száz magyar kérdezőbiztoson keresztül bármilyen „hibát” kiküszöbölni a nemzetiségi, anyanyelvi és vallási hovatartozás rubrikában. Ismert tény, hogy Kolozsváron több egyedül élő idős ember és vegyes házasságban lévő személy él, akik nemzetiségük, anyanyelvük és felekezeti hovatartozásuk figyelmetlen bevezetése esetén a kolozsvári magyar közösség egy évtizeden keresztül fogja viselni ezek negatív következményeit.

Jelentkezni a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) által létrehozott jelentkezési lehetőségeken, a kvarifiatalok@gmail.com e-mail címen, vagy KMDSZ irodánál (tel: 0264/595-700) 10 és 16 óra között lehet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS