2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Európai Egyetemek Társasága rangsorolta a romániai egyetemeket

2011. szeptember 07. 12:06, utolsó frissítés: 13:06

Az oktatási minisztérium kérésére az Európai Egyetemek Társasága (EUA) elkészítette a romániai egyetemek rangsorát. A legelőkelőbb hazai egyetemek csoportjába négy kolozsvári intézmény is bekerült, ezek kiemelt állami támogatásban részesülnek az új tanévben – közölte tegnap Daniel Funeriu. Az oktatási miniszter a dokumentumot publikálásra elküldte a Hivatalos Közlönynek.


“Kötelességünk, hogy tájékoztassuk az érettségizett diákokat, szülőket, az alkalmazókat, hogy mit várhatnak a romániai egyetemektől. Az EUA által készített rangsor a leghitelesebb az egyetemek fejlődési folyamatainak nyomon követésében” - tájékoztatott a tárcavezető, aki szeptember elején beszélt arról, hogy eddig a mindenkori szakminiszter kénye-kedve döntött a végzős, mesteris és doktorandusz helyek sorsáról, idéntől viszont világos kritériumok alapján, új módszertan szerint hirdetik meg a felsőoktatási helyeket.

Az első, 12 egyetemet számláló csoportba a legmagasabb színvonalú intézmények kerültek: a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Műszaki Egyetem, a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem mellett négy bukaresti, három iaşi-i és egy temesvári egyetem található. Az oktatási miniszter szerint ezek a felsőoktatási intézmények a tavalyinál húsz százalékkal több mesterképzői és doktorképzési helyet biztosíthatnak a hallgatóknak, ehhez állami támogatást is kapnak. A romániai doktoriskolai helyek 85 százalékát szintén ezek az egyetemek hirdethetik meg.

A második csoportba a katonai képzést biztosító felsőoktatási intézmények, a művészeti egyetemek, és további tizenöt egyetemet soroltak. Ebben a kategóriában található a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) is. A tárcavezető közölte, ezek az intézmények a tavalyival megegyező számú mesteri helyet, illetve a tavalyinál kisebb számú doktorandusz helyet hirdethetnek a következő tanévben, állami támogatásuk csökken.

A harmadik kategóriába az összes többi hazai akkreditált egyetemet sorolták. Ezek korlátozott számban hirdethetnek mesterképzői helyeket, doktori képzést pedig csak kivételes esetekben szervezhetnek. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS