2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A parlamentben szólalt fel Kötő a MOGYE ügyében

2011. szeptember 13. 18:43, utolsó frissítés: 18:43

A hatályos törvénykezés súlyos megsértésére figyelmeztetett múlt heti parlamenti nyilatkozatában Kötő József képviselő, utalva az új oktatási törvény előírásainak megszegésére a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Szenátusa által.


Emlékeztetett arra, hogy az 1. számú törvény szavatolja a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését, többek között az anyanyelven való tanulás lehetősége révén. Ennek megfelelően a jogszabály rendelkezik a három multikulturális felsőoktatási intézmény - Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – struktúrájáról is.

Kötő rámutatott: a hivatkozott jogszabály a multikulturálisnak nyilvánított felsőoktatási intézményekben a kisebbség nyelvén intézetek, karok, tagozatok, oktatási vonalak működését írja elő.”A törvény világosan és egyértelműen fogalmaz az említett struktúrákkal kapcsolatban (működik, létrejön, szerveződik), nem használ megengedő kifejezéseket és nem ad helyet különböző értelmezéseknek.”

A honatya figyelmeztetett: mindezek ellenére a MOGYE Szenátusa többségi szavazattal egy olyan chartát fogadott el, amely diszkriminatív a magyar hallgatókkal szemben, nem teszi lehetővé a magyar intézetek és tagozatok létrehozását. A multikulturális egyetem keretén belül működő három - fogorvosi, gyógyszerészeti és általános orvosi – szakon 50-50% arányban határozták meg az államilag finanszírozott hallgatói létszámot, a tanári testület is e modell alapján szerveződött. A szenátus döntése viszont egyértelműen korlátozza az anyanyelven való oktatás-tanulás mértékét, ez pedig negatív hatással van az anyanyelvű oktatás intézményesülésére, amely megfelelő döntési jogkörök hiányában ennek elsorvadásához vezethet – mondta Kötő József.

„Jogállamban élünk, ahol a törvények tiszteletben tartása minden állampolgár kötelezettsége. Az oktatási törvény arról is rendelkezik, hogy az egyetemi charták tervezeteit a szakminisztériumnak láttamoznia kell, ez a dokumentum ugyanis nem tartalmazhat olyan előírásokat, amelyek ellentétesek a hatályos törvényekkel: ezek megszegése azt eredményezi, hogy az illető szabályozást teljes semmisség sújtja (lásd a 128 (4) cikkely előírásait) Bízom abban, hogy a minisztérium visszaküldi a tervezetet felülvizsgálat céljából a MOGYE Szenátusának, annak érdekében, hogy egy teljesen törvényes változat születhessen.” (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS